Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Korunovačné klenoty na Pražskom hrade videlo asi 30-tisíc návštevníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V rade ľudia strávili v priemere štyri hodiny. Výstava trvala 10 dní.

Praha 19. mája (TASR) - Výstava českých korunovačných klenotov vo Vladislavskom sále Pražského hradu sa dnes skončila, počas 10 dní si ju pozrelo asi 30.000 ľudí, ktorí si vystáli v priemere štvorhodinový rad, čo je o hodinu menej, ako pred piatimi rokmi, informoval hovorca Správy Pražského hradu David Šebek.

Šebek pre server idnes.cz povedal, že "návštevníci prechádzali okolo vitríny s klenotmi plynulo a bez väčšieho zdržiavania", každý deň sa dostalo na všetkých záujemcov.

Zatiaľ čo na začiatku výstavy na rad čakajúcich pršalo, dnes, kedy bolo krásne počasie, čakali v záhradách Pražského hradu na poslednú možnosť vidieť teraz klenoty už od piatej hodiny rannej.

V pondelok sa klenoty vrátia do katedrály sv. Víta, kde sú bežne uložené. Ešte predtým ich reštaurátori dôkladne skontrolujú a pripravia na uloženie, na ktorom sa možno opäť zúčastní aj prezident Miloš Zeman.

O tom, kedy budú korunovačné klenoty znova vystavené, rozhodne prezident republiky, ktorému táto právomoc prináleží, informoval idnes.cz.