Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pre korupciu zatkli starostu Ischie, Merkelová tam cestuje na sviatky

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívne foto Foto: TASR/AP

Na ostrove Ischia, ktorý je obľúbeným turistickým rezortom, trávi Merkelová s manželom veľkonočné sviatky už mnoho rokov.

Rím 30. marca (TASR) - Starostu talianskeho ostrova Ischia Giuseppeho Ferrandina zatkli dnes kvôli obvineniam z korupcie.

Stalo sa tak iba niekoľko dní pred začiatkom veľkonočnej dovolenky nemeckej kancelárky Angely Merkelovej na tomto malebnom ostrove na západnej strane Neapolského zálivu, píše agentúra DPA.

Na ostrove Ischia, ktorý je obľúbeným turistickým rezortom, trávi Merkelová s manželom veľkonočné sviatky už mnoho rokov. Podľa správ talianskych médií by mala najvplyvnejšia žena Nemecka na tento ostrov vulkanického pôvodu pricestovať v sobotu a stráviť tam celý týždeň.

Prokuratúra oznámila, že severotalianska spoločnosť CPL Concordia zaplatila Ferrandinovi a jeho rodine úplatky v celkovej výške 330.000 eur za účelom získať zákazku na dodávky zemného plynu na ostrov Ischia, na čo táto firma použila čierne fondy z Tuniska.

Spolu so starostom Ferrandinom zatkli v tejto kauze ďalších osem podozrivých. Figuruje medzi nimi aj starostov brat, penzionovaný predseda CLP Concordie a viacero predstaviteľov manažmentu.

Na vyšetrovaní prípadu spolupracoval aj inšpektor talianskej polície Carabinieri Sergio De Caprio, ktorý sa v roku 1993 preslávil zadržaním obávaného mafiánskeho bossa Tota Riinu.