Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Korupčná aféra vo vládnej strane vyvrcholí procesom so 40 obvinenými

Ilustračné foto Foto: TASR

V Španielsku postavia zrejme v korupčnom škandále týkajúcom sa tamojších ľudovcov pred súd 40 podozrivých, vrátane troch bývalých pokladníkov v súčasnosti vládnucej strany.

Madrid 5. marca (TASR) - V Španielsku postavia zrejme v korupčnom škandále týkajúcom sa tamojších ľudovcov pred súd 40 podozrivých, vrátane troch bývalých pokladníkov v súčasnosti vládnucej strany, viacerých exstarostov, niekdajších komunálnych politikov a podnikateľov. Po vyšetrovaní kauzy, ktoré trvalo päť rokov, o tom dnes v Madride rozhodol vyšetrujúci sudca Pablo Ruz.

Hlavná pozornosť vyšetrovateľov sa sústredila na sieť firiem, ktorá roky prostredníctvom korupcie získavala lukratívne verejné objednávky v oblastiach ovládaných ľudovcami, predovšetkým v regiónoch Madrid a Valencia.

Obvinení musia na základe nariadenia vyšetrujúceho sudcu zložiť istoty v celkovej výške takmer 450 miliónov eur. Tieto finančné prostriedky by sa mali využiť na uspokojenie prípadných požiadaviek na odškodnenie, informovali nemecká agentúry DPA a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Prokuratúra žiada pre podnikateľa Francisca Correu, údajnú kľúčovú postavu škandálu, trest väzenia viac ako 110 rokov, pre niekdajšieho pokladníka Ľudovej strany Luisa Bárcenasa 42 rokov odňatia slobody nepodmienečne.

Obvinení sa mali dopustiť okrem iného trestných činov podplácania, prania špinavých peňazí a daňových únikov.