Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Korzickí nacionalisti sa spojili v regionálnych voľbách vo Francúzsku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zoskupenia kandidujúce spoločne v regionálnych voľbách presadzujú zakotvenie autonómie Korziky vo francúzskom práve, nepožadujú však odtrhnutie ostrova od zvyšku Francúzska.

Paríž/Ajaccio 3. decembra (TASR) - Voliči na francúzskom stredomorskom ostrove Korzika začali v nedeľu hlasovať o novom zložení regionálneho parlamentu, ktoré môže mať rozhodujúci vplyv na vývoj v zložitých vzťahoch Korzičanov s centrálnymi štátnymi orgánmi.

Nacionalistické hnutia požadujúce väčšiu autonómiu predložili do volieb spoločnú kandidátsku listinu v snahe získať prevahu nad podporovateľmi francúzskeho centristického prezidenta Emmanuela Macrona, dvoma konkurenčnými stredopravicovými blokmi a radikálnymi ľavičiarmi. V prípade, že ani jedna z listín neosloví väčšinu zúčastnených voličov, obsadenie 63 kresiel ostrovného parlamentu určí druhé kolo volieb naplánované na budúcu nedeľu, informovala agentúra DPA.

Nacionalisti majú od roku 2015 vedúce postavenie v korzickom parlamente a v júni tiež získali tri zo štyroch kresiel patriacich Korzike vo francúzskom Národnom zhromaždení. Zoskupenia kandidujúce spoločne v regionálnych voľbách presadzujú zakotvenie autonómie Korziky vo francúzskom práve, nepožadujú však odtrhnutie ostrova od zvyšku Francúzska. "Korzika nie je Katalánsko," citovala DPA hlavného kandidáta nacionalistov Gilla Simeoniho.

Nacionalisti, ktorí sa odštiepili od Národného oslobodzovacieho frontu Korziky (FLNC), vlani v máji oznámili, že končia svoj ozbrojený boj za nezávislosť od Francúzska, ktorý sa začal v roku 1976. Ozbrojená FLNC desaťročia vykonávala bombové útoky a lúpeže zacielené proti francúzskemu štátu.

Predošlé regionálne voľby na Korzike sa konali v roku 2015. Nové hlasovanie si vyžiadala reforma ostrovnej samosprávy, ktorá posilňuje úlohu parlamentu v Ajacciu.