Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Korzickí separatisti chcú bojovať za slobodu ostrova so zbraňou v ruke

Podľa francúzskych médií ide o odštiepené krídlo oslobodzovacieho frontu, ktoré vzniklo v júli 2012.

Brusel 5. júna (TASR) - Nové krídlo korzického Národného oslobodzovacieho frontu Korziky (FLNC) vyjadrilo v utorok pripravenosť chopiť sa zbraní za získanie nezávislosti ostrova, uviedla dnes belgická tlačová agentúra Belga.

K vyhláseniu došlo počas dvojdňovej oficiálnej návštevy francúzskeho ministra vnútra Manuela Vallsa na Korzike. Minister počas nej schválil tretiu splátku vo výške 537 miliónov eur v rámci mimoriadneho investičného programu rozvoja ostrova s 310.000 obyvateľmi.

Vallsovu návštevu predchádzali jeho vyhlásenia o hlboko zakorenenej kriminalite na Korzike. Ostrovanov rozhorčil aj vyhlásením, že je zbytočné používať dva oficiálne jazyky. Mnohí to pochopili ako útok na korzičtinu a ich národnú identitu.

"Nenecháme sa nikdy ovplyvniť hrozbami," reagoval minister Valls po zverejnení vyhlásenia korzických separatistov o ozbrojenom boji za nezávislosť.

Podľa francúzskych médií ide o odštiepené krídlo oslobodzovacieho frontu, ktoré vzniklo v júli 2012 a zatiaľ nemá na svedomí žiadne násilné činy. FLNC sa vlani prihlásilo k zodpovednosti za dvadsať výbuchov po celom ostrove a označilo ich za kampaň proti realitným špekuláciám.

"Francúzsky štát po dve a pol storočia prijíma opatrenia, ktoré majú katastrofálny vplyv na správu Korziky. Musí znášať všetky dôsledky, ak bude pokračovať v aktívnej úlohe ničenia nášho obyvateľstva," uvádza sa v dokumente, ktorý tajná organizácia poslala na adresu rozhlasovej stanice France Bleu CMFN.

Odpadlíci z FLNC upozornili, že tak ako to bolo v počiatkoch národného boja za oslobodenie, aj teraz sú ochotní so zbraňou v ruke postaviť sa proti Francúzsku, ak neuzná ich národné práva. Tajné krídlo FLNC v tejto súvislosti odsúdilo "ultrajakobínsky," čiže silne centralizovaný postoj Francúzska voči ostrovu.

Minister Valls vyhlásil, že tvrdenia novej skupiny bojovníkov za nezávislosť ostrova si zaslúžia "analýzu" a dodal, že nemôžu existovať rokovania v tieni hrozieb a bômb.