Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pochodom ulicami Ajaccia Korzičania podporili žiadosti svojich lídrov

Demonštrácia na podporu požiadaviek, ktoré korzickí nacionalisti vzniesli voči vláde v Paríži v metropole ostrova Korzika - v meste Ajaccio Foto: TASR/AP

Zhromaždenie sa konalo tri dni pred tým, ako na ostrov zavíta prezident Emmanuel Macron.

Ajaccio 3. februára (TASR) - Na podporu požiadaviek, ktoré korzickí nacionalisti vzniesli voči vláde v Paríži, sa v sobotu v metropole ostrova Korzika - v meste Ajaccio - konala demonštrácia za účasti tisícov ľudí. Podľa údajov polície prítomných bolo okolo 5000 osôb. Organizátori hovoria o 22.000-25.000 demonštrantoch. Informovala o tom spravodajská televízia BFMTV.

Zhromaždenie sa konalo tri dni pred tým, ako na ostrov zavíta prezident Emmanuel Macron. Jeho účastníci mali v rukách transparenty a plagáty s heslami: "Demokracia a úcta ku korzickému národu", či nápismi "Demokracia" a "Amnestia". Iní niesli korzické vlajky.

"Sme radi, že korzický ľud reagoval na naše výzvy," uviedol predseda korzického zákonodarného zhromaždenia Jean-Guy Talamini. Podľa lídra bloku Za Korziku (Pe a Corsica) Gillesa Simeoniho demonštrácia je "silným posolstvom, ktoré Korzičania (Parížu) vyslali".

Zhromaždenie trvalo asi jeden a pol hodiny a zaobišlo sa bez incidentov. V programe neboli žiadne vyhlásenia politikov či aktivistov. Míting sa skončil spevom korzickej hymny Dio vi salvi Regina.

Talamoni predtým informoval, že korzickí nacionalisti chcú s Parížom rokovať o autonómii ostrova. Pred voľbami do ostrovného parlamentu, ktoré sa konali 10. decembra 2017, nacionalisti zmiernili svoju pozíciu a v súčasnosti sa už nezasadzujú za odštiepenie Korziky od Francúzska, ale chcú pre ostrov získať širšiu autonómiu.

Žiadajú tiež vládu v Paríži o celý rad zmien v ústave. Medzi nimi je požiadavka vyhlásiť korzičtinu - spolu s francúzštinou - za oficiálny jazyk na ostrove a zaviesť tam aj štatút miestneho obyvateľa (rezidenta), aby sa zabránilo špekuláciám s nehnuteľnosťami.

Macron sa počas budúcotýždňovej návštevy na Korzike má okrem stretnutí s miestnymi politikmi zúčastniť aj na spomienkovom akte pri príležitosti 20. výročia vraždy prefekta Clauda Erignaca, ktorá sa odohrala v roku 1998 a vyvolala na ostrove vlnu protestov proti násiliu.