Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na Korzike došlo k útoku na halal mäsiarstvo a reštauráciu s kebabmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tento útok zrejme súvisí s náboženským a sociálnym napätím, ktoré sa na Korzike vystupňovalo po decembrovom prepadnutí hasičov.

Paríž 3. februára (TASR) - Neznámi páchatelia v noci nadnes streľbou poškodili fasádu mäsiarstva s halal tovarom v meste Propriano na francúzskom ostrove Korzika. Pri útoku nebol nikto zranený, informoval dnes miestny denník Corse-Matin s odvolaním sa na vyhlásenie prokurátora z Ajaccia Erica Bouillarda.

Podľa rozhlasovej stanice RTL sa terčom útoku stala aj neďaleká reštaurácia s kebabmi, ktorú neznámi páchatelia ostreľovali z ťažkej zbrane.

Majitelia oboch podnikov pochádzajú z Maghribu, konštatovala RTL.

Tento útok zrejme súvisí s náboženským a sociálnym napätím, ktoré sa na Korzike vystupňovalo po tom, ako vlani 24. decembra došlo k prepadnutiu a zraneniu hasičov, ktorí boli v Ajacciu privolaní k požiaru v arabskej štvrti. Ďalší deň sa v uliciach mesta konalo pokojné zhromaždenie na podporu hasičov a proti násiliu. Na základe tvrdenia, že útočníkmi boli moslimovia, však desiatky demonštrantov zaútočili na moslimskú modlitebňu a pokúsili sa tam spáliť Korán. Poškodili aj reštauráciu s kebabom.

Na celom území Francúzska stále platí výnimočný stav, ktorý vedenie krajiny vyhlásilo po teroristických útokoch z 13. novembra 2015, keď na rôznych miestach Paríža a na predmestí Saint-Denis prišlo o život 130 ľudí a ďalších vyše 350 bolo zranených. Tieto útoky súčasne vyvolali vo Francúzsku protimoslimské nálady a mobilizáciu vlády proti islamistom.

Od novembra sa vo Francúzsku celkovo uskutočnilo podľa ministra viac ako 3000 domových prehliadok, ktoré umožnili zabaviť viac ako 500 zbraní. Bezpečnostné sily zatkli 400 osôb, z ktorých 42 oficiálne obvinili. Zhruba 400 ľuďom nariadili domáce väzenie a niektorým z nich hrozí trestné stíhanie.