Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Korzikou otriasla séria výbuchov, prihlásili sa k nim separatisti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Cieľom približne 12 explózií na rôznych miestach ostrova boli staveniská a nehnuteľnosti využívané obyvateľmi pevninskej časti Francúzska ako chaty, čo je tŕňom v oku korzických nacionalistov.

Paríž 9. októbra (TASR) – Separatistická skupina Národný oslobodzovací front Korziky (FLNC) sa v pondelok priznala k sérií explózií, ktoré uplynulú noc otriasli ostrovom. Došlo k nim po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron ostrov koncom septembra navštívil a ponúkol mu určitú autonómiu, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Cieľom približne 12 explózií na rôznych miestach ostrova boli staveniská a nehnuteľnosti využívané obyvateľmi pevninskej časti Francúzska ako chaty, čo je tŕňom v oku korzických nacionalistov. Zranenia ani škody väčšieho rozsahu nehlásili. Výbuchy a následné požiare spôsobili výbušniny, plynové fľaše a dusičnany, v niektorých prípadoch kombinácia týchto látok, vyhlásil pre médiá prokurátor mesta Ajaccio Nicolas Septe.

"S Francúzskom nás neviaže žiadna spoločná budúcnosť. Hlásime sa k zodpovednosti za udalosti, ktoré sa odohrali v noci z ôsmeho na deviateho októbra 2023," uvádza strohé vyhlásenie FLNC zaslané novinám Corse-Matin, ktoré sa končí korzickou frázou "A Francia Fora" (Francúzsko, odchod).

Výbuchy prišli po Macronovej návšteve ostrova 28. septembra, počas ktorej vyhlásil, že ostrov by mal dostať istý druh autonómie. Zároveň však korzický parlament ovládaný nacionalistami varoval, že sa to nestane bez Francúzska ani proti nemu.

FLNC sa po prvý raz objavil v roku 1976, pre vnútorné rozpory sa však rozdelil na niekoľko rôznych frakcií. V roku 2014 oznámil zloženie zbraní, odvtedy však na Korzike naďalej sporadicky dochádzalo k útokom, naposledy počas "modrej noci" 9. – 10. marca 2019, keď podobné explózie poškodili sedem nehnuteľností.