Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kósa: V Maďarsku kvôli migrácii vzrástla teroristická hrozba i riziká

Maďarskí vojaci kráčajú okolo plotu pri maďarsko-chorvátskej pohraničnej obci Sárok Foto: TASR/AP

Ak nebude podľa politika uzatvorená zelená hranica s Chorvátskom a posilnené stráženie zábran, počet migrantov prechádzajúcich Maďarskom by mohol stúpnuť nad 600.000.

Budapešť 15. októbra (TASR) - V Maďarsku sa zvýšila teroristická hrozba a takisto aj bezpečnostné riziká vyplývajúce z prílevu nelegálnych migrantov. Vyhlásil to dnes predseda výboru maďarského parlamentu pre obranu a bezpečnosť Lajos Kósa z vládnej strany Fidesz, ktorého citovala agentúra MTI.

Po neverejnej schôdzke výboru, ktorého členovia si vypočuli správu príslušných odborných organizácií o vývoji migrácie, Kósa novinárom povedal, že do Maďarska doposiaľ prišlo 373.000 ilegálnych migrantov.

"Ak nebude uzatvorená zelená hranica s Chorvátskom a posilnené stráženie zábran, tak by počet migrantov prechádzajúcich Maďarskom mohol stúpnuť nad 600.000," dodal politik vládnej strany. Z medzinárodných údajov podľa neho vyplýva, že by potenciálnych migrantov mohlo byť ešte 27 miliónov.

Z 373.000 migrantov podľa Kósu vstúpilo na maďarské územie 203.000 cez srbský hraničný úsek. Za narušenie hraničných zábran stíhajú maďarské orgány 700 ľudí.

Kósa podotkol, že z informácií Centra boja proti terorizmu (TEK) a ďalších partnerských orgánov jednoznačne vyplýva, že teroristické ohrozenie Maďarska vzrástlo.

"Vlani dokázal prisťahovalecký úrad v Maďarsku zaregistrovať 99,9 percent migrantov, v tomto roku z 373.000 migrantov zaregistrovali už iba 178.000. Zvyšní odmietli spolupracovať pri registrácii, prípadne časť z nich zaregistrovali chorvátske orgány. Pritom ale mnohé údaje migrantov, ktoré zaregistrovali v európskych krajinách, sa nezakladajú na pravde," povedal Kósa.