Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kosovská prezidentka odobrila vytvorenie súdu na stíhanie zločinov UCK

Atifete Jahjagová Foto: TASR/AP

Nový súd bude sídliť v holandskom Haagu v bývalej budove policajnej organizácie Europol.

Priština 29. februára (TASR) - Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová podpísala dohodu s Holandskom o vytvorení špeciálneho súdu, ktorý bude stíhať členov bývalej Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) za zločiny spáchané v rokoch 1999-2000. Informovala o tom dnes jej kancelária.

"Ratifikáciou tejto dohody si Kosovská republika splnila všetky svoje medzinárodné záväzky spojené so zriadením špeciálneho súdu," uvádza sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie, z ktorého citoval spravodajský server Balkan Insight.

Nový súd bude sídliť v holandskom Haagu v bývalej budove policajnej organizácie Europol. Budú ho tvoriť medzinárodní sudcovia, ale bude pôsobiť v rámci kosovských zákonov. To znamená, že nepôjde o medzinárodný tribunál, ale o kosovský súd s pôsobnosťou mimo územia Kosova.

K dohode medzi Kosovom a Holandskom došlo po tom, čo špeciálna vyšetrovacia skupina Európskej únie tri roky vyšetrovala tvrdenia pôvodne predostreté Radou Európy, ktorej spravodajca vo svojej správe z roku 2011 uviedol, že členovia UCK počas kosovského konfliktu páchali zločiny proti civilistom: išlo o únosy, mučenie či odoberanie orgánov.

Zistenia vyšetrovacej skupiny EÚ poskytnú základ pre stíhanie v rámci nového súdu, ktorého založenie však vyvoláva v Kosove hlboké spory. Kritici tvrdia, že súd je urážkou boja UCK za oslobodenie krajiny spod útlaku srbskej vlády.