Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kosovo: Polícia zadržala lídra radikálov z Vetevendosje Albina Kurtiho

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jedného z opozičných politikov kosovská polícia iba v uplynulú stredu zadržala, po troch ďalších vrátane Kurtiho vyhlásila pátranie kvôli opakovaným obštrukciám na parlamentnej pôde.

Priština 28. novembra (TASR) - Kosovskí policajti dnes po protivládnej demonštrácii v Prištine predsa len zadržali lídra opozičného subjektu Vetevendosje (Sebaurčenie) Albina Kurtiho, ktorý patril dokonca medzi rečníkov na podujatí organizovanom troma opozičnými stranami.

Polícia zadržanie poslanca potvrdila s tým, že dôvodom je opakované ochorenie práce zákonodarného zboru, ktoré spomínaný politik zavinil použitím slzotvorného plynu, informovala tlačová agentúra DPA.

Jedného z opozičných politikov kosovská polícia iba v uplynulú stredu zadržala, po troch ďalších vrátane Kurtiho vyhlásila pátranie kvôli opakovaným obštrukciám na parlamentnej pôde. Líder Vetevendosje vo svojom dnešnom vystúpení pred asi 35.000 demonštrantami ešte pred zadržaním ubezpečil, že kosovská opozícia nedopustí zriadenie Združenia srbských obcí (ZSO) v Kosove, pričom sa vyslovil za spojenie Kosova a Albánska.

Desiatky tisícok ľudí demonštrovali dnes v Prištine proti srbsko-kosovskej dohode sprostredkovanej Bruselom, respektíve voči pripravovanej dohode s Čiernou Horou.

Kosovská opozícia žiada o tejto otázke plebiscit a zhromaždila už kvôli tomu aj potrebný počet podpisov. Vláda v Prištine však túto možnosť odmieta.