Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kosovo zriadi špeciálny súd pre vojnové zločiny členov UČK

Premiér Kosova Isa Mustafa (vpredu), archívne foto Foto: TASR/AP

Bývalí bojovníci Kosovskej oslobodzovacej armády by mohli byť stíhaní za perzekúciu Srbov, Rómov, ako aj kosovských Albáncov, ktorí údajne spolupracovali so srbským režimom.

Priština 3. augusta (TASR) - Kosovský parlament schválil dnes v Prištine ústavné zmeny, ktoré umožnia zriadenie špeciálneho súdu pre vojnové zločiny niekdajších príslušníkov Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK) z rokov 1998-2000. Stalo sa tak vďaka hlasom 82 zákonodarcov, ktorí vládny návrh podporili, jeden sa hlasovania zdržal, ďalší piati hlasovali proti.

Na schválenie bola v 120-člennom parlamente potrebná podpora dvojtretinovej väčšiny poslancov. Prvý pokus o presadenie novely ústavy sa 26. júna nevydaril, pretože za zmeny v základnom zákone hlasovalo iba 75 poslancov.

Kosovský premiér Isa Mustafa pred dnešným hlasovaním v Prištine zdôraznil zachovanie suverenity Kosova, keďže rozhodnutia budú prijímať jeho inštitúcie. Súčasne varoval, že by pre Kosovo bolo "škodlivé", ak by v zmysle rezolúcie OSN č. 1244 rozhodovala o vzniku takéhoto súdu Bezpečnostná rada OSN.

Aj fľaše hádzali dnes demonštrujúci vojnoví veteráni pred kosovským parlamentnom na niekdajšieho premiéra a súčasného šéfa kosovskej diplomacie Hashima Thaciho, aby dali najavo svoj nesúhlas s plánovaným zriadením špeciálneho súdu pre vojnové zločiny bývalých príslušníkov UČK spáchaných počas a po skončení vojny v Kosove. Thaci čelil podľa informácií miestnych médií aj verbálnym útokom a urážlivým pokrikom, uviedla agentúra APA.

Kosovská opozícia sa opakovane nechala počuť, že využije všetky dostupné prostriedky, aby znemožnila zámer vytvoriť špeciálny súd. Jednoznačné neboli ani postoje koaličných poslancov.

Európska osobitná vyšetrovacia pracovná skupina (SITF) vo vlaňajšej správe uviedla, že bývalí bojovníci UČK by mohli byť stíhaní za perzekúciu Srbov, Rómov, ako aj kosovských Albáncov, ktorí údajne spolupracovali so srbským režimom. Údajné zločiny zahŕňajú vraždy, únosy, nezákonné zadržiavanie či sexuálne násilie.

Skupinu Special Investigative Task Force zriadila Európska únia v roku 2011 po zverejnení správy niekdajšieho švajčiarskeho spravodajcu Rady Európy Dicka Martyho o údajnom obchodovaní s ľudskými orgánmi počas kosovskej vojny (1998-99) a krátko po nej. Marty vtedy okrem iného obvinil aj blízkych spolupracovníkov Hashima Thaciho. Podľa informácií, ktoré prenikli na verejnosť, sa vyšetrovateľom síce nepodarilo získať dôkazy o obchodovaní s orgánmi, zato však o iných vojnových zločinoch.