Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kosovo podpísalo s USA zmluvu o vydávaní zločincov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Washington vyčlení 12 miliónov dolárov na školenia kosovských sudcov a výcvik príslušníkov poriadkových síl.

Priština 29. marca (TASR) - Kosovo a Spojené štáty podpísali dnes dohodu o vydávaní páchateľov trestných činov (extradícia), ktorá im podľa agentúry AP umožní účinnejšie bojovať proti terorizmu, medzinárodnému zločinu a domácej korupcii v Kosove.

Americký veľvyslanec v Prištine Greg Delawie uviedol, že Washington vyčlení 12 miliónov dolárov (10,7 milióna eur) na školenia kosovských sudcov a výcvik príslušníkov poriadkových síl. Práve podpísanú dohodu zároveň označil za "mechanizmus zvyšujúci medzinárodnú dôveryhodnosť Kosova".

Končiaca kosovská prezidentka Atifete Jahjagová uviedla, že táto dohoda zabezpečí, aby boli "zločinci ohrozujúci verejný poriadok a bezpečnosť našich krajín postavení pred spravodlivosť".

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Belehrad ho však naďalej považuje za svoju provinciu Kosovo a Metohija, a to napriek tomu, že jeho nezávislosť uznalo vyše 100 členských štátov OSN. V 28-člennej EÚ ho uznalo 23 krajín a je potenciálnym kandidátom na vstup do únie.