Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Vo voľbách v Kosove zvíťazila strana Vetëvendosje, vládu sama nezloží

Na archívnej snímke stúpenci ľavicovej nacionalistickej strany Vetëvendosje (Sebaurčenie) oslavujú 14. februára 2021 v Prištine. Foto: TASR/AP

Opozičná Vetëvendosje získala 49,95 percenta hlasov, čo je podľa agentúry AFP v tejto krajine dosiaľ nevídané vysoké víťazstvo.

Priština 4. marca (TASR) - Víťazstvo kosovskej ľavicovej nacionalistickej strany Vetëvendosje (Sebaurčenie) vo februárových parlamentných voľbách potvrdili konečné výsledky hlasovania, ktoré vo štvrtok zverejnila volebná komisia.

Opozičná Vetëvendosje získala 49,95 percenta hlasov, čo je podľa agentúry AFP v tejto krajine dosiaľ nevídané vysoké víťazstvo. No hoci si v parlamente zabezpečila najviac (58) kresiel, nebude mať absolútnu väčšinu a na vytvorenie vlády bude potrebovať koaličného partnera, uvádza agentúra AP.

Ďalšia opozičná Demokratická strana Kosova (PDK), ktorá v minulosti dlho vládla, skončila druhá s 16,9 percenta. Dosiaľ vládnuca konzervatívna Demokratická liga Kosova (LDK) obsadila tretie miesto s 12,6 percenta hlasov. Nasleduje Aliancia za budúcnosť Kosova (AAK), za ktorú hlasovalo 7,1 percenta zúčastnených voličov.

Desať kresiel vyhradených v 120-člennom kosovskom parlamente pre srbskú menšinu obsadí Belehradom podporovaná Srbská kandidátka. Desať ďalších mandátov je vyčlenených pre iné etnické minority, pripomína agentúra DPA.

Volebná účasť bola 49 percent, čo je o štyri percentá viac ako v predchádzajúcich voľbách v roku 2019.
Na archívnej snímke Albin Kurti.
Foto: TASR/AP

Novým premiérom sa pravdepodobne stane šéf Vetëvendosje Albin Kurti, ktorý bol predsedom už vlani na päť mesiacov. Kurti avizoval, že vládu plánuje zostaviť s nesrbskými stranami. Kľúčovými výzvami pre jeho kabinet bude oživenie hospodárstva, potlačenie nezamestnanosti boj s korupciou a organizovaným zločinom, ako zvládnutie pandémie nového koronavírusu.

Rokovania o normalizácii vzťahov so Srbskom, ktoré stále neuznáva nezávislosť Kosova, nie sú podľa agentúry AP napriek tlaku zo strany medzinárodného spoločenstva prioritou Kurtiho politickej agendy. Zámer nevytvoriť koalíciu s jeho stranou Vetëvendosje už vyjadrili dve dlhoročné vládne strany PDK a LDK.