Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Kosovo: Zadržaní ozbrojenci čelia podozreniam z terorizmu

Na snímke kosovskí policajti v nedeľu 24. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Potýčky s ozbrojencami sa začali v nedeľu skoro ráno, keď policajná hliadka spozorovala dve nákladné autá bez evidenčných čísel blokujúce most v dedine Banjska (albánsky Bajskë).

Priština 25. septembra (TASR) - Šesť osôb, ktoré zadržala kosovská polícia po ozbrojených potýčkach v dedine Banjska na severe Kosova, čelí podozreniam z viacerých trestných činov vrátane terorizmu, oznámila kosovská špeciálna prokuratúra. Informoval o tom spravodajský server B92.

"Ide o útok na ústavný poriadok Kosova, prípravu teroristických aktov alebo trestných činov proti ústavnému poriadku a bezpečnosti Kosova, kontrolu alebo neoprávnenú držbu zbraní," uvádza sa v nedeľňajšom vyhlásení prokuratúry.

Štyroch mŕtvych si vyžiadali nedeľňajšie prestrelky medzi policajtmi a ozbrojeným komandom na severe Kosova, ktoré sa po zastrelení policajta na niekoľko hodín zabarikádovalo v pravoslávnom kláštore v obci Banjska.

Potýčky s ozbrojencami sa začali v nedeľu skoro ráno, keď policajná hliadka spozorovala dve nákladné autá bez evidenčných čísel blokujúce most v dedine Banjska (albánsky Bajskë). Podľa kosovskej polície bol pri následnej prestrelke jeden policajt zabitý a ďalší utrpel zranenia.

Profesionálne vybavení ozbrojenci, ktorých bolo približne 30, následne vtrhli do areálu kláštora pravoslávnej cirkvi, kde ich kosovská polícia obliehala niekoľko hodín. Pri prestrelkách zahynuli traja ozbrojenci. Polícia zhabala niekoľko vozidiel naložených zbraňami a výbušninami.

Zadržaným osobám bola nariadená 48-hodinová väzba.