Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kosovská opozícia spochybnila zvolenie Hashima Thaciho za prezidenta

Na archívnej snímke Hashim Thaci. Foto: TASR/AP

Sťažnosť na súd odovzdali v piatok traja poslanci z troch rôznych opozičných politických strán.

Priština 5. marca (TASR) - Kosovská opozícia spochybnila v piatok zvolenie nového prezidenta Hashima Thaciho na ústavnom súde. Tvrdí totiž, že v priebehu hlasovania zákonodarcov došlo k viacerým nezrovnalostiam, uvádza agentúra AP.

Sťažnosť na súd odovzdali v piatok traja poslanci z troch rôznych opozičných politických strán.

Poslanci kosovského parlamentu si niekdajšieho vodcu kosovských povstalcov, neskoršieho premiéra a doterajšieho vicepremiéra a šéfa diplomacie Kosova Hashima Thaciho (47) za prezidenta zvolili minulý piatok. Na hlasovaní o hlave štátu však chýbala takmer celá opozícia.

Opoziční poslanci totiž chceli Thaciho zvolenie prekaziť a vynútiť si vypísanie predčasných volieb. Rozpravu parlamentu, ktorá samotnému hlasovaniu predchádzala, tak narušili vypustením slzotvorného plynu. Mnohí z nich boli následne z parlamentu vykázaní, ďalší odišli sami. Na samotnom hlasovaní sa nakoniec zúčastnil iba jeden opozičný zákonodarca, približuje AP.

Kosovská opozícia narušuje už od vlaňajšieho septembra prácu parlamentu slzotvorným plynom, paprikovými sprejmi, piskotom a fľašami naplnenými vodou. Odmieta totiž vlaňajšiu dohodu medzi Kosovom a Srbskom, ktorá etnickým Srbom v Kosove prisudzuje väčšie právomoci. Stavia sa tiež proti dohode o vytýčení hraníc s Čiernou Horou a chce dosiahnuť, aby kosovský parlament tieto dohody neratifikoval.