Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Kosove vypísali odmenu 10.000 eur usilujúc sa o objasnenie atentátu

Na archívnej snímke Oliver Ivanovič. Foto: TASR/AP

Srbský prezident označil vraždu kosovskosrbského politika za teroristický čin

Priština 16. januára (TASR) - Kosovská polícia vypísala odmenu 10.000 eur za informácie, ktoré povedú k vypátraniu páchateľov utorkovej vraždy významného kosovskosrbského politika Olivera Ivanoviča. Informáciu prinieslo internetové vydanie denníka Koha Ditore.

Na Ivanoviča, považovaného za umierneného politika, spáchali v utorok ráno atentát pred sídlom jeho strany Občianska iniciatíva v Kosovskej Mitrovici. Šesťdesiatštyriročný politik zomrel na následky ťažkých zranení počas prevozu do nemocnice.

Európska únia uviedla, že "ostro odsudzuje túto vraždu" a očakáva, že úrady sa budú zo všetkých síl snažiť nájsť páchateľov a priviesť ich pred spravodlivosť. Hovorkyňa EÚ Maja Kocijančičová uviedla, že Únia vyzýva všetky strany na "pokoj a zdržanlivosť".

Kosovský prezident Hashim Thaci, ako aj kosovská vláda takisto ostro odsúdili Ivanovičovu vraždu. Hlava štátu vyzvala kompetentných, aby čo najskôr objasnili okolnosti činu tak, aby páchatelia skončili v súdnej sieni. Súčasne apeloval na občanov zo severu Kosova, aby spolupracovali s policajnými zložkami.

Kosovský premiér Ramush Haradinaj považuje zastrelenie Ivanoviča za "trestuhodný kriminálny čin". "Využitie tohto tragického činu na každodenné politické ciele, dokonca na zablokovanie procesov smerujúcich k normalizácii medzi oboma krajinami, je proti logike a duchu spolupráce," uviedol s tým, že kosovské úrady spravia maximum pre objasnenie tejto vraždy.

Predseda kosovskej vlády zvolal na utorok večer mimoriadne zasadanie rady pre národnú bezpečnosť, na ktorom sa bude hovoriť tak o Ivanovičovej vražde, ako aj o všeobecnej bezpečnostnej situácii v Kosove.

Srbská delegácia sa v reakcii na atentát rozhodla predčasne opustiť Brusel, kde sa práve v utorok obnovili po dlhej prestávke srbsko-kosovské rokovania pod záštitou Európskej únie.

Srbský prezident hovorí o teroristickom čine


Na snímke srbský prezident Aleksandar Vučič
Foto: TASR/AP
Srbský prezident Aleksandar Vučič označil utorňajšiu vraždu kosovskosrbského politika Olivera Ivanoviča za teroristický čin, informoval spravodajský portál B92.

Vučič po zasadaní Rady pre národnú bezpečnosť novinárom povedal, že sa rozhodol poslať list misiám EÚ a OSN v Kosove (EULEX, UNMIK) so žiadosťou, aby sa srbské orgány mohli zúčastniť na vyšetrovaní prípadu na území Kosova.

"Pretože sme presvedčení, že by to znamenalo aj odhalenie pravdy o vražde Olivera Ivanoviča. Nájdeme vraha alebo vrahov! Momentálne nie som oprávnený hovoriť o tom, čo sme sa dozvedeli. Nechcem špekulovať, ale existujú zaujímavé detaily, ktoré poukazujú na možných páchateľov," uviedol srbský prezident.

"Muž, ktorý bol rodičom, manželom, bol zabitý a určite nebol niekým, kto volal po konflikte medzi Srbmi a Albáncami," opísal Vučič Ivanoviča.

"Ten, kto to urobil, či už to bol Srb, Albánec alebo cudzinec, zaútočil na Ivanovičovu rodinu, na Srbov v Kosove, na sever Kosova, na Srbov ako celok," vyhlásil Vučič.

Poznamenal, že Kosovo ovládajú Albánci a cudzinci a mali by povedať, kto je vrahom. "Ak nepoviete, povieme to my. Potom sa budeme čudovať, prečo nenašli vraha, ale my áno, kto koho kryl a kto koho chránil," dodal srbský prezident.