Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Kosovské úrady odhalili plánované útoky na popredných predstaviteľov

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Osoby, ktoré útoky plánovali, mali pracovať pre bližšie nešpecifikované skupiny a krajiny s úmyslom narušiť stabilitu Kosova.

Priština 14. apríla (TASR) - Kosovské úrady dnes oznámili, že odhalili plánované útoky na popredných predstaviteľov, ktoré mali destabilizovať situáciu v tejto balkánskej krajine.

Útoky mali byť namierené voči "vedúcim činiteľom kosovských (politických) inštitúcií a polície," uvádza sa vo vyhlásení Bezpečnostnej rady Kosova, z ktorého citovala agentúra AP.

Osoby, ktoré útoky plánovali, mali pracovať pre bližšie nešpecifikované skupiny a krajiny s úmyslom narušiť stabilitu Kosova. Rada v tejto súvislosti vyzvala miestne bezpečnostné orgány, aby podnikli náležité preventívne opatrenia.

Podľa kosovského spravodajského servera Gazeta Express bol zadržaný v meste Peja na západe krajiny nemenovaný Albánec, ktorý údajne vyzýval na spáchanie "teroristického útoku v predvečer veľkonočných osláv".

Kosovo aj susedné Albánsko sprísnili bezpečnostné opatrenia počas veľkonočných sviatkov. V rámci nich posilnili policajné hliadky v okolí kostolov a ďalších náboženských objektov, na uliciach miest a na pohraničných priechodoch. Väčšinu obyvateľstva v oboch krajinách tvoria moslimovia, hoci v Albánsku žije aj pomerne veľká kresťanská menšina.

Americké veľvyslanectvá v Albánsku i Kosove vydali varovania pre svojich občanov, v ktorých ich vyzvali na mimoriadnu opatrnosť. V tejto spojitosti pripomenuli, že teroristi v regióne už v minulosti plánovali útoky na mäkké ciele, ako sú kostoly, pešie zóny, športoviská, koncertné sály a verejné zhromaždenia.