Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kosovskému ministrovi zapálili auto, vláda nepriamo obviňuje opozíciu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zhorené auto patrilo rodine kosovského ministra poľnohospodárstva Memliho Krasniqiho.

Priština 24. februára (TASR) - Kosovská vláda obvinila tzv. "polovojenských anarchistov" z toho, že tamojšiemu ministrovi poľnohospodárstva v noci nadnes podpálili v Prištine automobil. Informovala o tom agentúra AP.

Kosovská vláda incident odsúdila a označila ho za "neslýchaný zločin... ktorého zámerom je vytvoriť atmosféru násilia a strachu." Vo svojom dnešnom vyhlásení zároveň naznačila, že takéto konanie je podobné činom, aké v posledných mesiacoch podnikajú jej oponenti.

Zhorené auto patrilo rodine kosovského ministra poľnohospodárstva Memliho Krasniqiho.

Kosovská opozícia už od vlaňajšieho septembra narušuje prácu parlamentu slzotvorným plynom, paprikovými sprejmi, piskotom a fľašami naplnenými vodou. Jej stúpenci zároveň od utorka na protest stanujú v kosovskej metropole Priština priamo pred sídlom tamojšej vlády.

Vodca hlavnej protivládnej sily - radikálnej nacionalistickej strany Sebaurčenie - Visar Ymeri povedal, že demonštranti neodídu "pokým neodstúpi vláda a nebudú vypísané nové voľby".

Opozícia odmieta vlaňajšiu dohodu medzi Kosovom a Srbskom, ktorá etnickým Srbom v Kosove prisudzuje väčšie právomoci. Stavia sa tiež proti dohode o vytýčení hraníc s Čiernou Horou a chce dosiahnuť, aby kosovský parlament tieto dohody neratifikoval.

Aj ďalšie riadiace štátne inštitúcie dohody spochybnili. Kosovský ústavný súd v decembri vyniesol verdikt, že časť dohody so Srbskom nie je v súlade s ústavou.