Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kosovský parlament vyslovil dôveru vláde, premiérom je opäť Haradinaj

Ramush Haradinaj Foto: TASR/AP

Haradinaj, niekdajší veliteľ Kosovskej oslobodzovacej armády, bol kosovským premiérom od decembra 2004 do marca 2005.


Priština 9. septembra (TASR) - Bývalý vodca etnicky albánskych povstalcov Ramush Haradinaj sa dnes vrátil do úradu kosovského premiéra, ktorý opustil v roku 2005. Stalo sa tak po vyslovení dôvery vládnucej koalícii, čím sa ukončila trojmesačná patová situácia, informovala agentúra DPA.

Haradinaj, ktorého poveril kosovský prezident Hashim Thaci zostavením novej vlády, dostal v 120-člennom parlamente 62 hlasov. Ide teda o tesnú a potenciálne zraniteľnú väčšinu. Opozícia hlasovanie bojkotovala. Staronovým predsedom parlamentu sa už vo štvrtok stal Kadri Veseli, líder PDK.

Podporu novej vláde vyjadrila Demokratická strana Kosova (PDK) prezidenta Thaciho, Haradinajova Aliancia za budúcnosť Kosova (AAK), Aliancia nového Kosova (AKR) podnikateľa Bexheta Pacolliho a predstavitelia etnických menšín vrátane Srbov. Nová koalícia sa sformovala minulý týždeň po odchode AKR z tábora expremiéra Isu Mustafu.

Po voľbách z 11. júna trvalo takmer tri mesiace, kým sa Haradinajovým politickým spojencom podarilo získať dostatočnú podporu v rozpoltenom zákonodarnom zbore.

Haradinaj (49), niekdajší veliteľ Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK), bol kosovským premiérom od decembra 2004 do marca 2005. Niekoľkokrát stál pred Medzinárodným trestným tribunálom OSN pre bývalú Juhosláviu, ktorý ho však spod obvinení z vojnových zločinov zakaždým oslobodil.