Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Z Kostariky vypravili prvý priamy let s kubánskymi migrantmi do Mexika

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na palube sa nachádzalo 113 Kubáncov vrátane 41 tehotných žien a desiatich detí.

Mexiko 10. februára (TASR) - Prvý priamy let s na Kostarike uviaznutými kubánskymi migrantmi smerujúcimi do USA pristál v utorok v severomexickom pohraničnom meste Nuevo Laredo, informovala agentúra AP.

Dnešný let sa vzťahoval na skupinu ohrozených migrantov, ktorá sa tak dostala priamo do mesta Nuevo Laredo hraničiaceho s americkým mestom Laredom v južnom Texase. Podľa mexického Národného úradu pre imigráciu sa na palube nachádzalo 113 Kubáncov vrátane 41 tehotných žien a desiatich detí. Po prechode hranicami sa na nich v USA budú vzťahovať politiky, ktoré im umožnia ostať v krajine a využívať rôzne výhody.

Dva predchádzajúce lety previezli Kubáncov do Salvádoru, odkiaľ ich autobusmi previezli cez Mexiko k hraniciam so Spojenými štátmi. Prvá skupiny opustila Kostariku ešte 12. januára.

Najmenej 8000 migrantov z Kuby sa od novembra usiluje dostať z Kostariky, kde uviazli po tom, čo susedná Nikaragua uzavrela svoje hranice, a tým zabránila v ich ďalšej ceste do USA. Kubáncov nechcú pustiť na svoje územie ani Guatemala a Belize. Regionálne vlády medzičasom našli spoločné riešenie ako týchto ľudí previezť k mexickým hraniciam so Spojenými štátmi.