Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kövér: Fidesz v otázke členstva v Európskej ľudovej strane vyčkáva

László Kövér, archívna snímka. Foto: TASR/MTI

Predseda vyjadril názor, že nie Fidesz potrebuje Európsku ľudovú stranu, ale európski ľudovci potrebujú túto maďarskú vládnu stranu.

Budapešť 10. júla (TASR) - Záujmom maďarskej vládnej strany Fidesz je zostať členom Európskej ľudovej strany (EPP), pretože z hľadiska ovplyvnenia budúcnosti Európy je to tá najlepšia európska politická rodina - napriek tomu však Fidesz zaujíma v súčasnosti vyčkávaciu pozíciu. Povedal to v stredu v komerčnej rozhlasovej stanici InfoRádió predseda maďarského parlamentu László Kövér.

Predseda vyjadril názor, že nie Fidesz potrebuje Európsku ľudovú stranu, ale európski ľudovci potrebujú túto maďarskú vládnu stranu.

Kövér sa vyjadril i k zmenám v zámere maďarskej vlády zriadiť správne súdy, ktorý vyvolal ostrú kritiku aj z Európskej únie. Podľa jeho slov ide len o dočasné zmrazenie realizácie, s ktorou sa Fidesz určite rok zaoberať nebude.

K pozastaveniu členstva Fideszu došlo 20. marca v reakcii na bilbordovú kampaň maďarskej vlády, namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie.

Viacerí členovia Európskej ľudovej strany požadovali vylúčenie Fideszu z tejto najväčšej európskej politickej rodiny, k čomu však vtedy napokon - aj s ohľadom na nadchádzajúce eurovoľby - nedošlo.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach