Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarský šéf parlamentu vyzýva Maďarov v zahraničí k boju za autonómiu

Na snímke predseda maďarského parlamentu László Kövér Foto: TASR/AGERPRES

K dosiahnutiu autonómie je zo strany politických vodcov maďarských spoločenstiev v zahraničí potrebná väčšia iniciatíva a podpora maďarskej vlády, zdôraznil predseda parlamentu.

Budapešť 7. júla (TASR) - V boji za autonómiu je potrebné, aby politickí vodcovia zahraničných Maďarov vyvíjali väčšie úsilie, vyhlásil v nedeľu večer v maďarskej verejnoprávnej televízii Duna TV predseda maďarského parlamentu László Kövér.

Predseda pripomenul nedávne vyjadrenie premiéra Viktora Orbána, ktorý na európskom fóre podotkol, že maďarský národ "roztrhaný v Trianone" má právo na to, aby v rámci Európskej únie "žil jednotne".

Podľa Kövéra v únii existujú rôzne formy autonómií, ktoré ponúkajú možnosti národného sebaurčenia. Ako príklady uviedol švédsku menšinu vo Fínsku, fínsku menšinu vo Švédsku, ďalej prípad Baskov a Kataláncov.

K dosiahnutiu autonómie je zo strany politických vodcov maďarských spoločenstiev v zahraničí potrebná väčšia iniciatíva a podpora maďarskej vlády, zdôraznil predseda parlamentu, ktorý zároveň vyjadril nádej, že všetky maďarské vlády budú sa budú priebežne usilovať o dosiahnutie tohto cieľa.