Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kövér: Musíme zachovať maďarskú pracovnú silu v Karpatskej kotline

Predseda maďarského parlamentu László Kövér, archívne foto. Foto: TASR/Agerpres

V nadchádzajúcich rokoch musí Maďarsko vynaložiť finančné úsilie v záujme vytvorenia integrálneho hospodárenia s maďarskou pracovnou silou v Karpatskej kotline, dodal predseda maďarského parlamentu.

Budapešť 1. apríla (TASR) - Zachovanie maďarskej pracovnej sily v Karpatskej kotline - v Maďarsku i v ďalších krajinách, kde žijú Maďari - je existenčnou a strategickou záležitosťou, vyhlásil dnes v úvode zasadania Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny (KMKF) v Budapešti predseda maďarského parlamentu László Kövér.

"V nadchádzajúcich rokoch musí Maďarsko vynaložiť mimoriadne finančné úsilie v záujme vytvorenia integrálneho hospodárenia s maďarskou pracovnou silou v Karpatskej kotline, ktorá bude pôsobiť stabilizujúco na každého Maďara tak, aby mal záujem zostať v rodnej krajine," povedal Kövér podľa agentúry MTI.

V tomto úsilí by malo mať KMKF dôležitú úlohu, podčiarkol predseda parlamentu. Poznamenal, že krajiny v Karpatskom oblúku sa stali súčasťou akejsi nárazníkovej zóny medzi Spojenými štátmi a Ruskom. "Táto situácia potrvá až dovtedy, kým sa Európska únia nerozhodne, či bude medzi euro-atlantickou a eurázijskou politickou, hospodárskou a vojenskou zónou plniť úlohu rozdeľovania alebo spájania," dodal Kövér.

Podpredseda maďarskej vlády Zsolt Semjén účastníkov zasadania informoval, že maďarské občianstvo získalo 825.000 Maďarov žijúcich v zahraničí. Z nich doposiaľ 762.000 zložilo občiansku prísahu.

Do konca tohto volebného cyklu podľa jeho slov zrejme bude možné dosiahnuť, aby počet nových maďarských občanov dosiahol jeden milión.

KMKF je fórum poslancov maďarského parlamentu, maďarských poslancov v Európskom parlamente, ako aj poslancov parlamentov maďarskej národnosti a samospráv z krajín susediacich s Maďarskom, vrátane Slovenska. Fórum vzniklo v decembri 2004; poslanci sa stretávajú raz ročne.