Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kövér: Pomoc ČR pri ochrane hraníc Maďarska je symbolom solidarity

Na snímke László Kövér Foto: TASR/AGERPRES

Predseda maďarského parlamentu tak vyjadril vďaku českej vláde.

Budapešť 27. októbra (TASR) - Pomoc Českej republiky pri ochrane južných hraníc Maďarska je symbolickým prejavom solidarity medzi krajinami, vyhlásil dnes v Budapešti predseda maďarského parlamentu László Kövér po schôdzke s predsedom Senátu Parlamentu ČR Milanom Štěchom.

Podľa agentúry MTI Kövér na tlačovej konferencii informoval, že hlavnou témou rozhovorov bolo riešenie migračnej krízy, pričom sa s českým politikom zhodli prakticky vo všetkých zásadných otázkach.

Predseda maďarského parlamentu vyjadril vďaku českej vláde a celej republike za poskytnutú pomoc pri ochrane južných hraníc. "Táto technická, policajná a vojenská pomoc je významná sama o sebe, avšak významnejšia je jej symbolika vzájomnej solidarity v časoch, keď sa jedna z krajín dostala do problémov," povedal Kövér. Podľa neho je to súčasne aj odkaz Európskej únii, že krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) berú veľmi vážne to, že ich treba brať ako rovnocenných partnerov.

Krajiny V4 majú podľa jeho slov svoje osobitné záujmy a hodnoty, ktoré si chcú v rámci EÚ ochrániť. Kövér zdôraznil, že tieto krajiny sú skutočne demokratické, pretože sa snažia plniť vo svojej politike vôľu svojich voličov.

Obaja politici rokovali tiež o vzájomnej hospodárskej spolupráci, ako aj o investíciách do dopravnej a energetickej infraštruktúry. Kövér poznamenal, že so Štěchom už viackrát rokovali v rámci stretnutí predsedov parlamentov krajín V4 a EÚ, po zmene režimu je však dnešná návšteva predsedu českého senátu v Budapešti prvou.

"Maďarská vláda bola nútená s podporou parlamentu vykonať kroky, ktoré neboli schopné, prípadne ochotné urobiť iné krajiny vrátane krajín schengenského priestoru," zdôraznil Štěch s tým, že krajiny V4 vyjadrili podporu Maďarsku.

Podľa Štěcha EÚ síce má platné pravidlá a formálne rámce, avšak keď treba prijať rozhodnutie, nefunguje všetko tak, ako by malo. "Veľmoci - medzi nimi EÚ a NATO - nie sú schopné vyriešiť situáciu na Blízkom východe, preto treba rátať s tým, že ľudia, ktorí sú v súčasnosti v Turecku a v utečeneckých táboroch v ďalších krajinách regiónu, sa vydajú na cestu a príde väčšia vlna migrantov," povedal predseda českého senátu s poznámkou, že Únia nedokáže prijať každého, kto je na to odkázaný.

Štěch, ktorý sa v Budapešti počas dvojdňovej návštevy stretol aj s prezidentom Jánosom Áderom a predstaviteľmi maďarskej vlády, zdôraznil, že nie je možné vzdať sa princípu subsidiarity - teda toho, aby v otázke migračnej krízy rozhodovali jednotlivé krajiny. "Vyšehradské krajiny v plnej miere podporujú maďarský postoj," dodal český politik.