Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kövér: Rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu je kľúčovou úlohou

Predseda maďarského parlamentu László Kövér, archívna snímka. Foto: TASR/MTI

Podľa maďarského predsedu parlamentu ide nielen o záujem Maďarska a Rakúska z hľadiska historických väzieb, ale aj o budúcnosť a bezpečnosť celej Európy.

Budapešť 24. mája (TASR) - Rozšírenie Európskej únie o krajiny západného Balkánu je kľúčovou záležitosťou budúcnosti EÚ, povedal vo štvrtok v Budapešti predseda maďarského parlamentu László Kövér na schôdzke s predsedom rakúskej Národnej rady Wolfgangom Sobotkom.

Podľa agentúry MTI Kövér ubezpečil Sobotku, že Maďarsko v záujme integrácie západného Balkánu poskytne každú pomoc. Pripomenul, že rakúsky predseda parlamentu prijal pozvanie na budapeštiansku schôdzku Vyšehradskej štvorky (V4), ktorá sa bude konať 21. júna a na ktorej bude rotujúce predsedníctvo vo V4 odovzdané Slovenskej republike.

Rakúsko bude od 1. júla predsedať Rade EÚ a jej prioritou bude popri iných témach aj balkánska integrácia. Podľa Kövéra Maďarsko bude podporovať práve tieto snahy, pretože ide nielen o záujem Maďarska a Rakúska z hľadiska historických väzieb, ale aj o budúcnosť a bezpečnosť celej Európy.

Sobotka vyjadril nádej, že sa podarí oživiť aj program Dunajskej stratégie, ktorú zriadila Únia v roku 2009. Poznamenal, že Rakúsko a Maďarsko majú v mnohých otázkach európskej politiky totožné postoje. Z nich vyzdvihol bezpečnostnú politiku, obrannú politiku či ochranu vonkajších hraníc EÚ.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach