Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kövér: SR by sa mohla ospravedlniť Maďarom vysťahovaným z Felvidéku

Na snímke predseda maďarského parlamentu László Kövér Foto: TASR/AGERPRES

Podľa agentúry MTI Kövér vystúpil s prejavom na pamätnom dni so spomienkou na takmer 100.000 Maďarov, ktorých v roku 1947 v rámci výmeny obyvateľstva vysťahovali z niekdajšieho ČSR do Maďarska.

Budapešť 12. apríla (TASR) - Dôveru medzi Maďarskom a Slovenskou republikou by posilnilo, keby sa SR ospravedlnila Maďarom vysťahovaným z niekdajšieho Československa a zo svojho právneho poriadku by vymazala ustanovenia, ktoré zachovávajú v platnosti princíp kolektívnej viny. Vyhlásil to dnes v severomaďarskom Komárome predseda maďarského parlamentu László Kövér.

Podľa agentúry MTI Kövér vystúpil s prejavom na pamätnom dni so spomienkou na takmer 100.000 Maďarov, ktorých v roku 1947 v rámci výmeny obyvateľstva vysťahovali z niekdajšieho Československa (ČSR) do Maďarska.

Predseda zákonodarného zboru tiež vyjadril očakávanie, že SR sa v otázke občianstva zachová recipročne. "Medzi Maďarskom a Slovenskom by bol zlikvidovaný nedôstojný spor, keby Maďari žijúci na Slovensku mohli disponovať bez problémov maďarským občianstvom rovnako, ako Slováci žijúci v Maďarsku majú slovenské občianstvo," konštatoval Kövér.

Predseda ďalej pripomenul, že Maďarsko ako prvé uznalo štátnosť demokratickej Slovenskej republiky , jej suverenitu a územnú celistvosť.

Dvojstranná dohoda medzi ČSR a Maďarskom o výmene obyvateľstva, ktorú podpísali 27. februára 1946, súvisela s dekrétmi československého prezidenta Edvarda Beneša týkajúcich sa riešenia otázky Nemcov a Maďarov žijúcich v ČSR.

Maďari, ktorí udalosti z roku 1947 sami zažili, hovoria o násilnom vysťahovaní a odmietajú výraz výmena obyvateľstva.

Poslanci maďarského parlamentu 5. decembra 2012 rozhodli, že 12. apríl bude pamätným dňom Maďarov vysťahovaných z Československa v roku 1947. V tento deň po ukončení druhej svetovej vojny sa totiž začalo s ich vysťahovaním z južného Slovenska.

"Maďarský parlament považuje za dôležité dôstojne si spomenúť na takmer 100.000 Maďarov, vylúčených z Československej republiky vplyvom Benešových dekrétov, a podporuje organizovanie spomienkových podujatí a prípravu vzdelávacích materiálov, ktoré súvisia s vysťahovaním Maďarov z Felvidéku," uvádza sa v zdôvodnení rozhodnutia o pamätnom dni. Felvidék je maďarský termín pre tzv. Hornú zem - historické pomenovanie časti Rakúsko-Uhorska, zhodujúcej sa s územím dnešného Slovenska.