Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku si pripomenuli výročie Trianonskej mierovej zmluvy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Trianonskú mierovú zmluvu podpísali 4. júna 1920 v paláci Veľký Trianon pri Paríži mocnosti Dohody a predstavitelia Maďarska.

Budapešť 4. júna (TASR) - Maďarský parlament si v pondelok pripomenul výročie podpísania Trianonskej mierovej zmluvy z roku 1920. Predseda zákonodarného zboru László Kövér pri tejto príležitosti vyhlásil, že Trianon zbavil tri milióny ľudí práva rozhodnúť o tom, s kým chcú žiť v spoločnej vlasti.

V tejto súvislosti Kövér spomenul aj súčasnú migračnú krízu. "V súčasnosti existujú ľudia, ktorí chcú zbaviť všetky európske národy práva na to, aby rozhodovali o tom, s kým chcú spoločne žiť vo svojej rodnej vlasti," vyhlásil pred poslancami Kövér, ktorého citoval spravodajský server pestisracok.hu.

Šéf maďarského parlamentu sa domnieva, že niektorí ľudia chcú pretvoriť Európu prostredníctvom ilegálnej migrácie bez toho, aby sa spýtali, aký názor na to majú národy žijúce na starom kontinente.

Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska po prvej svetovej vojne, podpísali 4. júna 1920 v paláci Veľký Trianon pri Paríži mocnosti Dohody (Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska.

Hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Poslanci maďarského parlamentu 31. mája 2010 rozhodli, že výročie podpisu zmluvy si pripomenú každoročne pamätným dňom, ktorý bol stanovený na 4. júna ako Deň národnej spolupatričnosti.