Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Predseda maďarského parlamentu označil ukrajinskú krízu za cirkus

Na snímke predseda maďarského parlamentu László Kövér. FOTO TASR/AGERPRES

Kövér vyjadril veľké porozumenie pre postoj Ruska a konštatoval, že cieľom spomínaného cirkusu je definitívne oddeliť Európu od Ruska.

Budapešť 4. septembra (TASR) - Za "cirkus" označil ukrajinskú krízu predseda maďarského parlamentu László Kövér. Stalo sa tak v stredu večer na podujatí v Budapešti, informovala dnes s odvolaním sa na mediálne zdroje rakúska agentúra APA.

Kövér podľa nej vyjadril veľké porozumenie pre postoj Ruska a konštatoval, že cieľom spomínaného "cirkusu" je definitívne oddeliť Európu od Ruska.

"Na Ukrajine prebieha manipulovaný proces, v ktorom sa dostalo najmenšej úlohy práve Ukrajincom," citoval dnes slová maďarského predstaviteľa internetový server mandiner.hu.

Ukrajinu označil László Kövér za súčasť nárazníkovej zóny, ktorá vznikla v čase spoločenských zmien. NATO vtedy prisľúbilo, že sa smerom na Východ nebude rozširovať a neumiestni rakety na nových hraniciach Ruskej federácie. Avšak aj Rusko má oprávnený nárok na bezpečnosť, ktorý treba rešpektovať, zdôraznil predseda maďarského parlamentu. Súčasne poprel, že by Budapešť realizovala proruskú politiku. Maďarskí politici nepovedali nič iného ako politici iných krajín Európskej únie. Navyše EÚ nemá ku konfliktu jednotné stanovisko.

Predseda maďarského parlamentu údajne spochybnil legitimitu súčasnej ukrajinskej vlády, keď vyhlásil, že víťazstvo armády nejestvujúceho ukrajinského štátu nad ruskou armádou nie je reálnou možnosťou. Kriticky sa vyjadril aj na margo sankcií voči Rusku, ktoré ho "nedostanú do kolien". Namiesto vyostrenia konfliktu sa Kövér vyjadril za "normálnu spoluprácu" medzi Európou a Ruskom, šance na čo sú však podľa jeho slov v nedohľadne.