Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kövér: Úlohu národných štátov chcú prebrať globálne záujmové skupiny

Predseda maďarského parlamentu László Kövér, archívne foto. Foto: TASR/Agerpres

Predseda maďarského parlamentu L. Kövér tiež povedal, že národné štáty v 21. storočí musia chrániť nielen etnické väčšiny žijúce na svojom území, ale zároveň aj národnú identitu menšín.

Budapešť 24. marca (TASR) - Úlohu demokratických národných štátov v Európe by chceli bezočivo prebrať globálne záujmové skupiny, vyhlásil dnes v Budapešti v úvode plenárneho zasadnutia Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny (KMKF) predseda maďarského parlamentu László Kövér.

Podľa agentúry MTI predseda zdôraznil, že vo svete niet v súčasnosti inej alternatívy, než je demokratická legitimácia národných štátov.

Kövér okrem iného podotkol, že národné štáty v Karpatskom oblúku v 21. storočí musia chrániť a upevňovať nielen etnické väčšiny žijúce na svojom území, ale zároveň aj národnú identitu etnických menšín. Iba tak totiž dokážu spolupracovať a chrániť záujmy svojich občanov voči globálnym hospodárskym, finančným, prípadne spoločenským záujmom.

KMKF je fórum poslancov maďarského parlamentu, maďarských poslancov v Európskom parlamente, ako aj poslancov parlamentov maďarskej národnosti a samospráv z krajín susediacich s Maďarskom vrátane Slovenska. Fórum vzniklo v decembri 2004; poslanci sa stretávajú raz ročne.

Szijjártó vyzdvihol novú politiku Spojených štátov
Problematické záležitosti vo vzťahoch so susednými krajinami je možné riešiť iba vytvorením vzájomnej dôvery. Podľa agentúry MTI to povedal dnes v rámci plenárneho zasadnutia Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny (KMKF) maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Podľa jeho slov nie je možné voliť stratégiu, podľa ktorej by Maďarsko nebolo ochotné spolupracovať, ak v niektorej spornej otázke sa postoje so susednou krajinou líšia. "Maďarská vláda sa namiesto takejto taktiky snaží o to, aby dosahovala so susedom spoločné úspechy, aby tak v nádeji riešenia mohla nastoliť otázky týkajúce sa každodenného života maďarskej menšiny žijúcej v danej krajine," dodal.

Šéf diplomacie z hľadiska zásadných vplyvov na zahraničnú politiku Maďarska v prejave pred účastníkmi zasadnutia vyzdvihol novú politiku Spojených štátov. Nástupom nového prezidenta USA sa podľa jeho slov môžu zlepšiť vzťahy Spojených štátov s Ruskom, ktoré sa v uplynulom období dostali na bod mrazu.

Za dôležité vplyvy na maďarskú diplomaciu Szijjártó ďalej označil vývoj vzťahov Európskej únie s Ruskom, hospodársku expanziu Číny, brexit a migračnú krízu.

KMKF je fórum poslancov maďarského parlamentu, maďarských poslancov v Európskom parlamente, ako aj poslancov parlamentov maďarskej národnosti a samospráv z krajín susediacich s Maďarskom vrátane Slovenska. Fórum vzniklo v decembri 2004; poslanci sa stretávajú raz ročne.