Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kožušník očakáva, že premiér Fico podporí iniciatívu jedného sídla EP

Robert Fico Foto: TASR/AP Photo

Za iniciatívou za uzákonenie iba jedného sídla EP stojí podľa Kožušníka široká skupina europoslancov.

Bratislava 1. marca (TASR) - Český poslanec Európskeho parlamentu (EP) Edvard Kožušník (ODS) pricestoval dnes z Bruselu do Bratislavy v rámci celoeurópskej kampane zameranej na lídrov Európskej únie (EÚ). Cieľom kampane je vyzvať predsedov vlád a prezidentov, aby iniciovali zmenu primárneho práva a umožnili EP, aby sám mohol rozhodovať v otázke svojho sídla. Poslanec Kožušník sa v tejto otázke obrátil aj na predsedu vlády SR Roberta Fica.

Kožušník v exkluzívnom rozhovore pre TASR pripomenul, že list adresovaný slovenskému premiérovi poslal v polovici februára tohto roku. Vysvetlil v ňom hlavný cieľ iniciatívy europoslancov JustOneSeat (Iba jedno sídlo) a očakáva, že predseda vlády SR túto iniciatívu podporí.

"Slovenská republika je prvá destinácia, na ktorú sa naozaj teším. Už som bol v Dubline, Paríži, Budapešti a Bukurešti. V každej krajine oslovujem predsedu vlády alebo prezidenta s otázkou, či by podporili iniciatívu mať iba jedno sídlo Európskeho parlamentu namiesto dvoch a viac šetriť ako míňať," uviedol Kožušník.

Český europoslanec dodal, že do konca júna tohto roku chce obísť všetkých 27 metropol EÚ a hlavné mesto Chorvátska, aby získaval podporu pre racionalizáciu nákladov na prevádzku EP.

Vyslovil sa, že zatiaľ má pre iniciatívu JustOneSeat jednoznačnú podporu českého premiéra Petra Nečasa a dúfa, že aj ostatní lídri EÚ budú myšlienke naklonení.

V decembri Európsky súdny dvor v spore medzi Francúzskom a EP rozhodol, že europarlament nemá právo sám rozhodnúť o tom, kde bude zasadať.


Za iniciatívou za uzákonenie iba jedného sídla EP stojí podľa Kožušníka široká skupina europoslancov


Kožušník však upozornil na skutočnosť, že vlani v novembri v hlasovaní až 88 percent poslancov EP podporilo myšlienku jedného sídla a 75 percent z nich si želá, aby EP mal právomoci rozhodovať sám o svojom sídle.

Za iniciatívou za uzákonenie iba jedného sídla EP stojí podľa Kožušníka široká skupina europoslancov, ľavicových i pravicových, z viacerých členských štátov EÚ. Táto skupina poukazuje na to, že pravidelné cestovanie poslancov EP z Bruselu do Štrasburgu (desaťkrát do roka) je pozostatkom povojnového usporiadania Európy, ktoré je dnes, 70 rokov po druhej svetovej vojne, už prekonané.

"Dnes z tejto symboliky zostali naozaj už iba náklady. Sťahovanie poslancov medzi Bruselom a Štrasburgom stojí okolo 200 miliónov eur ročne," uviedol Kožušník. Dodal, že nejde iba o ekonomickú, ale aj ekologickú záťaž, keď takmer každý mesiac sa počas jedného týždňa presúva medzi oboma mestami okolo 15.000 ľudí. Poslancov, ich asistentov, tlmočníkov, novinárov a funkcionárov ďalších inštitúcií EÚ. Spolu s nimi tony materiálov.

Kožušník patrí medzi europoslancov, ktorí zastávajú názor, že súčasná situácia, keď EP má tri sídla a poslanci sa pravidelne presúvajú medzi Bruselom a Štrasburgom, je dlhodobo neudržateľná.

Na zmenu tejto situácie je potrebná zmena základnej legislatívy EÚ, kde vstupujú do hry premiéri a prezidenti členských štátov, ktorí majú právomoc navrhnúť zmenu legislatívy.

Kožušník si uvedomuje, že ide o proces, ktorý sa dá prirovnať k "behu na dlhé trate." Ide podľa neho o tému, ktorá môže zarezonovať aj počas budúcoročných celoeurópskych volieb do EP. Dovtedy sa aj vďaka jeho úsiliu podarí zistiť, aké sú postoje jednotlivých členských krajín k tejto otázke.

Poslanci EP sú si vedomí citlivosti tejto iniciatívy pre Štrasburg, ktorý na hosťovaniach zasadnutí EP profituje spoločensky aj ekonomicky. Alternatívou by mohla byť napríklad zriadenie Európskej akadémie vzdelávania v budove terajšieho EP.

"V Štrasburgu je krásna budova parlamentu. Tá by sa hodila pre to, čo dnes Európa potrebuje, a to je vzdelanie mladých ľudí. Ja by som Štrasburg rád videl ako mesto európskej mládeže," uviedol Kožušník.