Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Zahraničie

V Brémach strany tamojšej červeno-zelenej koalície výrazne stratili

Ilustračné foto, Brémy Foto: TASR/AP

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), ktorá je v Brémach pri moci 70 rokov, zostane síce najsilnejším subjektom, avšak dosiahla najhorší výsledok v povojnovom období vôbec.

Berlín 10. mája (TASR) - Strany červeno-zelenej krajinskej koalície v najmenšej nemeckej spolkovej krajine Brémach utrpeli v dnešných regionálnych voľbách zrejme značné straty. Naznačujú to prognózy volebných výsledkov, ktoré na základe informácií od voličov pripravili prvý a druhý program verejnoprávnej televízie ARD a ZDF.

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), ktorá je v Brémach pri moci 70 rokov, zostane síce podľa nich najsilnejším subjektom, avšak dosiahla najhorší výsledok v povojnovom období vôbec. Úradujúci prvý muž radnice Jens Böhrnsen sa môže obávať o pokračovanie koalície so zelenými, pretože aj tí výrazne stratili.

SPD by podľa odhadov mala získať 32,5-33 percent hlasov, Kresťanskodemokratická únia (CDU) spolkovej kancelárky Angely Merkelovej by so ziskom 22-23 percent mala obsadiť druhú a Zelení, ktorým odhad predpovedá zisk 14,5-15,5 percenta (oproti 22,5 percenta, ktoré získali pred štyrmi rokmi).

Polepšili si, naopak, liberáli z FDP, ktorí by sa so ziskom 6,5 percenta mali vrátiť do Krajinského snemu, ale aj strana Ľavica, ktorú podporilo 9,5-10 percent voličov.

Nejasná je zatiaľ budúcnosť euroskeptickej Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorej preferencie sú na hranici zvoliteľnosti. Ak by dosiahla aspoň päť percent hlasov, uspela by po dvoch rokoch existencie v piatych krajinských voľbách bez prerušenia.