Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Krajinské voľby v Nemecku charakterizuje podstatne vyššia účasť

Ilustračná fotka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V Bádensku-Württembersku prišlo k urnám do 14.00 hod 35,5 percenta oprávnených voličov, čo je o takmer päť percent viac ako v roku 2011.

Stuttgart/Mainz/Magdeburg 13. marca (TASR) - Voľby v troch nemeckých spolkových krajinách, Bádensku-Württembersku, Porýní-Falcku a Sasku-Anhaltsku charakterizuje podstatne vyššia účasť ako v ostatných krajinských voľbách pred piatimi rokmi.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na volebné komisie zo spomínaných spolkových krajín.

V Bádensku-Württembersku prišlo k urnám do 14.00 hod 35,5 percenta oprávnených voličov, čo je o takmer päť percent viac ako v roku 2011.

V Porýní-Falcku odvolilo do 14.00 hod dnes 56 percent oprávnených občanov, čo je oproti voľbám spred piatich rokov 13-percentný nárast.

V Sasku-Anhaltsku využilo svoje volebné právo do 14.00 hod 35,4 percenta oprávnených voličov, čo je v porovnateľnom čase v tejto spolkovej krajine doteraz rekordná účasť, a to nielen oproti voľbám z roku 2011.

Kým celé Nemecko očakáva s napätím výsledky volebnej "supernedele" s ohľadom na fakt, že ide o akýsi test nálad a podpory pre utečeneckú politiku súčasnej spolkovej vlády, v centrálach Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej i Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) vicekancelára Sigmara Gabriela je evidentná nervozita, informovali tamojšie elektronické médiá.

Výsledky prieskumov verejnej mienky totiž obom subjektom predpovedajú straty a naopak rátajú s tým, že pravicoví populisti z euroskeptickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) sa dostanú do všetkých troch Krajinských snemov (Landtagov), a dokonca nie iba tesne.

To môže v niektorých zo spolkových krajín spôsobiť problémy pri zostavovaní krajinských kabinetov, pretože etablované politické strany spoluprácu s AfD odmietajú.

V Bádensku-Württembersku pozorovatelia nevylučujú, že CDU sa tu po prvý raz vôbec nestane najsilnejšou politickou stranou, pričom jediný "zelený" krajinský premiér Winfried Kretschmann by tu rád obhájil svoje postavenie.

V Porýní-Falcku sa očakával tesný súboj medzi úradujúcou krajinskou premiérkou Malu Dreyerovou (SPD) a jej vyzývateľkou z CDU Juliou Klöcknerovou, považovanou v prípade úspechu aj za možnú nástupkyňu Angely Merkelovej na spolkovej úrovni.

Iba v Sasku-Anhaltsku je pravdepodobné, že krajinský premiér Reiner Haseloff tu bude môcť pokračovať v doterajšej čierno-červenej koalícii.