Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Krajiny G7 vybudujú systém na obranu pred manipuláciami a propagandou

Hore zľava predseda Európskej rady Donald Tusk, britská premiérka Theresa Mayová, nemecká kancelárka Angela Merkelová, americký prezident Donald Trump, kanadský premiér Justin Trudeau, francúzsky prezident Emmanuel Macron, japonský premiér Šinzó Abe, taliansky premiér Giuseppe Conte v rámci summitu G7 8. júna 2018 v Charlevoixe. Foto: TASR/AP

Európski účastníci summitu sa v piatok ešte pred otvorením vrcholnej schôdzky zhodli na tom, že nechcú toto fórum rozšíriť o Rusko, ako to naznačoval v priebehu dňa prezident USA Donald Trump.

La Malbaie 9. júna (TASR) - Nemecko a ďalší členovia skupiny G7 chcú spoločne postupovať proti pokusom o destabilizáciu, ktoré vychádzajú z krajín, ako je Rusko. Podľa zdrojov agentúry DPA sa na tom zhodli v piatok účastníci prebiehajúceho summitu G7 v Kanade.

Vytvorenie obranného systému s označením "mechanizmus rýchlej odozvy" má umožniť koordinovanú a výrazne pohotovejšiu reakciu v prípade volebných manipulácií, propagandistických útokov alebo iného "neprijateľného konania".

Novovytvorený systém má zaistiť systematické analyzovanie a výmenu informácií o takomto zasahovaní. Ako ďalší krok sa v "ideálnom prípade" predpokladá koordinovaná reakcia, ktorá môže siahať od protikampaní až po sankcie.

Zhoda v otázke nového obranného systému bola dosiahnutá popri samotnom summite G7, na ktorom sa zúčastňujú vrcholní predstavitelia Spojených štátov, Kanady, Talianska, Francúzska, Nemecka, Británie a Japonska, ako aj predsedovia Európskej rady a Európskej komisie. Čo sa týka vzájomných obchodných sporov, tie sa podľa informácií DPA členom skupiny zatiaľ nedarí prekonať a na prebiehajúcom podujatí si len vymenili rozdielne názory.

Summit v La Malbaie v kanadskej provincii Québec sa koná v tieni sporov medzi USA a európskymi partnermi, ktorí kritizovali nedávne rozhodnutia Spojených štátov uvaliť clá na dovoz ocele a hliníka z Kanady, Mexika a Európskej únie a ustúpiť od dohody o iránskom jadrovom programe i od parížskej klimatickej zmluvy.

Európski účastníci summitu sa v piatok ešte pred otvorením vrcholnej schôdzky zhodli na tom, že nechcú toto fórum rozšíriť o Rusko, ako to naznačoval v priebehu dňa prezident USA Donald Trump.