Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Štáty V4 budú mať spolu lepšie výsledky aj vo vede, vyhlásil Čaplovič

Dušan Čaplovič Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ministri Českej republiky, Poľska, Slovenska a Maďarska hovorili dnes o koordinácii krokov v oblasti výskumu a inovácií a zhodnotili prípravu v týchto oblastiach pre roky 2014-2020.

Budapešť 9. decembra (TASR) - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) dosiahnu spoločne lepšie výsledky aj v oblasti vedy.

Vyhlásil to dnes v Budapešti slovenský minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič po tom, čo s ďalšími ministrami krajín V4 zodpovednými za výskum a inovácie podpísali vyhlásenie o intenzívnejšej spolupráci v programe Európskeho výskumného priestoru (EVP).

Podľa agentúry MTI Čaplovič zdôraznil, že Slovensko túto myšlienku ponesie ďalej po prevzatí predsedníctva vo V4 v júli budúceho roka.

Štátny tajomník maďarského rezortu národného hospodárstva Zoltán Cséfalvy konštatoval, že v krajinách V4 prebiehajú hospodárske zmeny. "Každá krajina má záujem na tom, aby pri posilňovaní priemyslu zohrali čoraz vážnejšiu úlohu výskum, veda a inovácie," povedal.

Podľa Cséfalvyho ministri Českej republiky, Poľska, Slovenska a Maďarska hovorili dnes o koordinácii krokov v oblasti výskumu a inovácií a zhodnotili prípravu v týchto oblastiach pre roky 2014-2020.

Maďarsko plánuje v uvedenom období z kohéznych a štrukturálnych fondov Európskej únie vyčleniť desať percent na vedu, výskum a inovácie, dodal Cséfalvy, ktorý ocenil, že medzi krajinami V4 sa začalo vedecko-výskumné súťaženie. Aj popri tom však existujú aj oblasti spolupráce.

V Európskej únii sú veda, výskum a inovácie obzvlášť dôležitými oblasťami. Túto situáciu by mali krajiny V4 využiť posilnením vzájomnej spolupráce, vyhlásila poľská ministerka pre vedu a vysoké školstvo Lena Kolarska-Bobinska.

Český minister školstva Dalibor Štys označil za dôležité, aby krajiny V4 spolupracovali a vystupovali spoločne aj v európskom výskumnom programe Horizont 2020, vzájomne sa podporovali a zohľadnili to aj pri využití štrukturálnych fondov.