Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Krajiny Vyšehradskej štvorky odmietnu kvóty pre migrantov spoločne

Grécka pohraničná stráž zachraňovala v pondelok 31. marca 2014 loď s vyše 400 utečencami (na snímke), ktorá v Stredozemnom mori, severovýchodne od ostrova Kréta, vyslala núdzový signál. Foto: TASR/AP

Premiér Robert Fico dnes avizoval, že krajiny V4 by mohli na rokovaní Európskej rady zablokovať povinné kvóty pre migrantov

Bratislava 23. júna (TASR) - Slovensko odmietne povinné kvóty pre migrantov spoločne s ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky (V4). V spoločnom stanovisku dnes V4 zdôraznila, že prijímanie utečencov má byť dobrovoľné a rešpektovať možnosti jednotlivých krajín. "Akékoľvek podmieňovanie povinnými kvótami je neprijateľné," píše sa v texte, ktorý poskytol Úrad vlády SR.

Krajiny V4 zároveň podporili iniciatívu Maďarska zorganizovať konferenciu, ktorej cieľom bude hľadať postupy posilňovania spolupráce s krajinami pôvodu a tranzitnými krajinami v súvislosti so západobalkánskou trasou. Zároveň poukazujú na potrebu rozlišovať medzi osobami vyžadujúcimi medzinárodnú ochranu a ekonomickými migrantmi.

Premiér Robert Fico dnes avizoval, že krajiny V4 by mohli na rokovaní Európskej rady zablokovať povinné kvóty pre migrantov. Ak sa to podarí a Európska komisia napriek tomu presadí povinné kvóty, vláda SR bude podľa jeho slov zvažovať vypísanie referenda k tejto téme. Fico trvá na tom, že povinné kvóty nie sú správnym riešením migračných tlakov.