Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Európska únia sa vyjadrila k jej budúcim členom

Komisár EÚ pre rozšírenie Stefan Füle (vľavo) a macedónsky premiér Nikola Gruevski (vpravo) Foto: TASR

Najkontroverznejším kandidátom na vstup do EÚ aj naďalej zostáva Turecko, kde za dva roky nedošlo k žiadnemu výraznému pokroku. Situáciu zhoršuje aj jeho odmietavý postoj k cyperskému predsedníctvu.

Brusel 10. októbra (TASR) - Komisár EÚ pre rozširovanie a susedskú politiku Štefan Füle dnes predstavil výročný súhrn správ o rozširovacom procese EÚ, ktorý je zameraný na Chorvátsko, krajiny západného Balkánu, Island a Turecko.

"Naše odporúčania umiestňujú dodržiavanie princípov právneho štátu do stredobodu tohto procesu," uviedol Füle o rozširovacom procese. A dodal, že z hľadiska Európskej komisie (EK) sa tento proces odvíja a bude odvíjať na základe zásluh postavených na implementácii požadovaných reforiem.

Chorvátsko je na správnej ceste stať sa novým, 28. členom EÚ, pripomenul Füle a dodal, že do ukončenia tohto cieľa ešte zostáva dotiahnuť niekoľko reforiem. Tie sa týkajú najmä lodiarskeho priemyslu, zlepšenia hraničných priechodov a posilnenia justičného systému.

Rokovania o prístupe s Islandom pokračujú dobre, pričom spolupráca medzi EÚ a týmto ostrovným štátom narastá priamo úmerne s pribúdaním záujmov EÚ v arktickej oblasti.

Správa EK uvádza, že krajiny západného Balkánu všeobecne zaostávajú vo svojom prístupovom procese. Čierna Hora ako jediná z tejto oblasti začala prístupové rokovania, ale musí splniť ešte veľa úloh, predovšetkým v oblasti boja proti korupcii a organizovanému zločinu.

Srbsko a Macedónsko majú štatút kandidátskych krajín, ale ešte stále čakajú na otvorenie prístupových rokovaní. Proeurópske šance Srbska pribrzdili spory s Kosovom, kým v prípade Macedónska prekážkou zostáva nedoriešená otázka štátneho názvu, keď v tomto smere nepokročili rokovania s Gréckom.

Komisár Füle odporučil, aby EÚ prikročila k uzatvoreniu Asociačnej dohody s Kosovom, ktoré pokročilo v zavádzaní mnohých krátkodobých opatrení navrhovaných Bruselom. To je však zložitá záležitosť, keďže päť členských štátov únie ešte stále neuznalo nezávislosť Kosova.

Podľa Füleho pokrok v rozhovoroch a vzťahoch medzi Srbskom a Kosovom zlepší európske vyhliadky pre oba štáty.

V prípade Albánska Füle odporučil udelenie štatútu kandidátskej krajiny až po tom, ako budú zavedené základné prvky administratívnej reformy a justičného systému.

Bosna a Hercegovina, ako sa uvádza v správe EK, zaznamenala iba minimálny pokrok z hľadiska riešenia zložitej vnútropolitickej situácie, ktorá nedovoľuje krajine pozornejšie sa sústrediť na európsky integračný proces.

Najkontroverznejším kandidátom na vstup do EÚ aj naďalej zostáva Turecko, kde za dva roky nedošlo k žiadnemu výraznému pokroku, odkedy Francúzsko a Nemecko vyjadrili námietky voči tureckému členstvu v únii. V prospech Turecka nehovorí ani jeho odmietavý a ignorantský postoj k polročnému cyperskému predsedníctvu v EÚ.