Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Krajiny západnej Európy zasiahli extrémne horúčavy

Západnú Európpu zasiahli horúčavy. Foto: TASR/AP

V stredu majú udrieť vysoké teploty aj v Británii. V tamojšej metropole očakávajú vyše 30 stupňov Celzia. Paríž aj Londýn už medzičasom vydali výstrahy pred horúčavami.

Paríž/Londýn/Brusel/Amsterdam/Frankfurt nad Mohanom 1. júla (TASR) - Mimoriadne horúčavy pocítili dnes obyvatelia väčšiny západoeurópskych krajín, osobitne však občania a návštevníci tamojších veľkomiest.



V Paríži stúpla ortuť teplomerov v súlade s očakávaním na 39 stupňov Celzia, kým v Londýne namerali iba o tri stupne menej. Z Bruselu hlásili 35 stupňov Celzia a podobnú teplotu namerali aj v Amsterdame.

Horúčavy a mimoriadne vysoké letné teploty namerali aj v nemecky hovoriacich krajinách.

V Španielsku a Portugalsku vydali ešte v pondelok výstrahy a odporučili obyvateľom, aby sa pred teplom chránili. V stredom a severnom Portugalsku úrady tiež upozorňujú na vysoké riziko vzniku lesných požiarov. V strehu sú tiež úrady v Taliansku a ďalších stredomorských štátoch.

Kým v stredoeurópskom priestore, vrátane SR, očakávajú meteorológovia v nasledujúcich dňoch zvýšenie teplotných hodnôt, na Britských ostrovoch, ako aj vo Francúzsku by teplotná krivka mala mať klesajúcu tendenciu.

Organizátori európskeho šampionátu triatlonistov Ironman, ktorého dejiskom bude v nedeľu nemecký Frankfurt nad Mohanom, varovali asi 3000 pretekárov pred očakávanými horúčavami. Súčasne im odkázali, že podujatie nebude ideálnym dňom pre zlepšovanie osobných rekordov, pretože počas pretekov, v ktorých na účastníkov čaká 3,8 km plávania, 180 km na bicykli a maratónska bežecká trať na záver, by ortuť teplomerov mala vystúpiť až na 37 stupňov Celzia.

Na občerstvovacích staniciach budú k dispozícii sprchy, organizátori doplnili zásoby soli a objednali okrem iného 14 ton ľadu.