Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 18. jún 2024Meniny má Meniny má Vratislav
< sekcia Zahraničie

Krajiny žiadajú pravidlá na použitie umelej inteligencie v boji

Na archívnej snímke z 15. júna 2009 v Münsteri nemecký protilietadlový systém Gepard 1A2. Ruská armáda údajne zničila na juhu Ukrajiny samohybný protilietadlový systém Gepard z Nemecka. Nemecko oznámilo, že Ukrajine dodá celkovo 30 systémov Gepard. Foto: TASR/AP

Na summite o zodpovednom využívaní AI v oblasti armády REAIM 2023 sa zúčastnilo viac než 60 krajín.

Haag 16. februára (TASR) - Účastnícke krajiny globálneho summitu o zodpovednom využívaní umelej inteligencie v oblasti armády chcú regulovať vývoj a používanie umelej inteligencie (AI) v boji. Vo štvrtok upozornili, že moderné technológia môže mať "nechcené dôsledky". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Na summite o zodpovednom využívaní AI v oblasti armády REAIM 2023 sa zúčastnilo viac než 60 krajín. Cieľom je urobiť prvé kroky pri zavádzaní medzinárodných pravidiel o používaní AI, aké dnes platia pre chemické a jadrové zbrane.

AI podľa spoločného vyhlásenia ponúka "skvelé možnosti a má mimoriadny potenciál" pri využívaní predtým "nepredstaviteľného množstva dát", i pri zlepšení procesov rozhodovania.

"Vždy je to človek, kto musí prijať rozhodnutie," povedal delegátom summitu nemecký generál Jörg Vollmer, bývalý vysoko postavený veliteľ NATO. AI môže byť podľa jeho slov nápomocná; nesmie sa však zabúdať na zodpovednosť, ktorá spočíva na ľuďoch.

REAIM 2023 upozornil na obavy pri používaní AI v oblasti armády, možnú nespoľahlivosť týchto systémov, účasť ľudí, nejasnú zodpovednosť a nechcené následky.

Približne 2000 delegátov zastupujúcich vlády, technologické firmy a občiansku spoločnosť sa dohodlo na vytvorení výboru s cieľom vytvoriť isté zásady pre používanie AI. Ako kľúčový hráč v oblasti AI a technológií bola na konferenciu pozvaná Čína. Rusko pre inváziu na Ukrajinu nepozvali.

AI sa dnes v armáde využíva na prieskum a sledovanie, na analýzy, a mohla by byť použitá na výber cieľov pre drony vyslané na nepriateľské územie, dodáva AFP.