Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Krajne pravicovému aktivistovi Sellnerovi zakázali vstup do Nemecka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Celý proces, ktorý vyústil v zákaz vstupu tohto rakúskeho občana na územie Nemecka, iniciovalo mesto Postupim ešte vo februári.

Postupim 19. marca (TASR) - Rakúskemu krajne pravicovému aktivistovi a bývalému šéfovi extrémistického hnutia identitárov Martinovi Sellnerovi zakázali vstup do Nemecka. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom v utorok informovala agentúra DPA.

Úrady v nemeckom meste Postupim pri Berlíne informovali o zákaze vstupu, ktorý sa týka nemenovaného "občana Európskej únie". Podľa informácií agentúry DPA má ísť práve o Sellnera, ktorý sa proti tomuto rozhodnutiu môže ešte odvolať.

Celý proces, ktorý vyústil v zákaz vstupu tohto rakúskeho občana na územie Nemecka, iniciovalo mesto Postupim ešte vo februári. Dôvodom bola Sellnerova účasť na kontroverznej schôdzke pravicových extrémistov, ktorá sa v tomto meste uskutočnila vlani v novembri.

Sellner je zakladateľom krajne pravicového Identitariánskeho hnutia v Rakúsku. Už predtým avizoval, že proti prípadnému zákazu vstupu do Nemecka podnikne právne kroky.

Informáciu o tajnom stretnutí pravicových extrémistov vrátane vysokopostavených činiteľov strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) a o obsahu ich diskusií zverejnil nezávislý investigatívny portál Correctiv, čo v Nemecku vyvolalo vlnu masových protestov proti krajnej pravici a na podporu demokracie.

Na postupimskej schôdzke sa údajne diskutovalo o plánoch na "remigráciu", respektíve masové deportácie nedostatočne prispôsobených migrantov vrátane tých, ktorí sú držiteľmi nemeckých pasov.

Práve Sellner pritom na tejto schôdzke špecificky menoval tri skupiny obyvateľstva, na ktorých sa má tzv. "remigrácia" vzťahovať: žiadateľov o azyl, cudzincov s právom na prechodný pobyt a "neasimilovaných občanov", pripomína DPA.

Ďalšími účastníkmi tejto schôdzky boli okrem poslancov AfD aj niektorí predstavitelia stredopravicových kresťanských demokratov (CDU) a ultrakonzervatívneho zoskupenia Únia hodnôt (WerteUnion).

Predstavitelia mesta Postupim sa následne stretli s nemeckými bezpečnostnými orgánmi na konzultáciách, či Sellnerove vyjadrenia na spomenutej schôdzke predstavujú hrozbu pre bezpečnosť a verejný poriadok, a ako sa dá pomocou "ústavných prostriedkov" zabrániť ich zopakovaniu.