Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kráľ Karol III. slávnostne prijal škótske korunovačné klenoty

Zľava - kráľovná Camilla, britský kráľ Karol III., britský princ William a Kate, princezná z Walesu, stoja v paláci Holyroodhouse po národnej službe vďakyvzdania a zasvätenia kráľovi Karolovi III. a kráľovnej Camille a odovzdaní vyznamenaní Škótska v Edinburghu, v stredu 5. júla 2023. Foto: TASR/AP

Karol III. a jeho manželka Kamila sú v Škótsku na týždňovej oficiálnej návšteve.

Edinburgh 5. júla (TASR) – Britskému kráľovi Karolovi III. odovzdali v stredu symboly jeho moci v Škótsku. Prijal ich dva mesiace po oficiálnej korunovácii za monarchu Spojeného kráľovstva. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Kráľ prijal škótske korunovačné klenoty – korunu Škótska, žezlo a štátny meč – na ďakovnej bohoslužbe v Katedrále sv. Egídia v Edinburghu.

Karol III. a jeho manželka Kamila sú v Škótsku na týždňovej oficiálnej návšteve. Ich cestu autom do katedrály sledovali davy ľudí, čakali ich však aj skupiny protestujúcich proti monarchii.

Na bohoslužbe sa zúčastnili kráľov najstarší syn a dedič trónu princ William s manželkou Kate a ďalší členovia kráľovskej rodiny.

V chráme bol aj škótsky premiér Humza Yousaf, hoci je presvedčeným republikánom. Neprišli však viacerí poslanci z koaličnej strany zelených ako odporcovia dedičnej monarchie. Yousafova Škótska národná strana (SNP) a Škótska strana zelených tiež presadzujú nezávislosť Škótska.

Bohoslužba sa konala po "ľudovom sprievode" za účasti osobností škótskej kultúry, politiky, školstva či občianskej spoločnosti. Po edinburskej Kráľovskej míli za sprievodu gájd pochodovali vojaci a oslavy ukončil prelet formácie lietadiel britských vzdušných síl.