Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kráľa Haralda V. hospitalizovali s infekciou na dovolenke v Malajzii

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nórsky kráľ absolvoval v minulosti viacero operácií vrátane úspešnej výmeny srdcovej chlopne v roku 2020.

Oslo 27. februára (TASR) - Nórskeho kráľa Haralda V., ktorý má dlhodobo podlomené zdravie, hospitalizovali počas dovolenky v Malajzii s infekciou. Oznámil to v utorok nórsky kráľovský palác, uvádza TASR podľa agentúry AFP.

"O kráľa sa dobre starajú malajzijskí aj nórski zdravotníci," informoval palác. Harald V. je najstaršie vládnucim monarchom v Európe a minulý týždeň dovŕšil 87 rokov.

V ostatnom čase bol viackrát hospitalizovaný pre rôzne infekcie či problémy s dýchaním, naposledy mal v januári infekciu dýchacích ciest. Kráľovské povinnosti vtedy prebral korunný princ Haakon, rovnako ako aj teraz.

Nórsky kráľ absolvoval v minulosti viacero operácií vrátane úspešnej výmeny srdcovej chlopne v roku 2020. V posledných rokoch pri chôdzi často používa barly.

Pribúdajúce zdravotné problémy aj pokročilý vek vyvolali špekulácie o tom, že by mohol nasledovať svoju sesternice z druhého kolena, 83-ročnú dánsku kráľovnú Margarétu II. V novoročnom prejave prekvapivo oznámila svoju abdikáciu v prospech syna Frederika, čo spravila 14. januára po 52 rokoch na tróne.

Harald V. takéto špekulácie opakovane odmietol. "Držím sa toho, čo som vždy hovoril, a síce že som zložil prísahu Stortingu (nórskemu parlamentu) a tá je doživotná," povedal v januári.