Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kráľa Haralda V. prepustili z nemocnice, pauzovať by mal do apríla

Nórsky kráľ Harald V., ktorého prepustili po operácii z univerzitnej nemocnice Rikshospitalet, odchádza na limuzíne v nórskej metropole Oslo vo štvrtok 14. marca 2024. Foto: TASR/AP

Po návrate domov ho hospitalizovali v Univerzitnej nemocnici v Osle.

Oslo 14. marca (TASR) - Nórskeho kráľa Haralda V. vo štvrtok prepustili z nemocnice po operácii, pri ktorej mu natrvalo implantovali kardiostimulátor. Práceneschopný bude do apríla, uviedol palác. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Najstaršie vládnuceho európskeho panovníka museli 3. marca letecky prepraviť z Malajzie do Nórska, pretože sa počas dovolenky na ostrove Langkawi infikoval.

Po návrate domov ho hospitalizovali v Univerzitnej nemocnici v Osle. V utorok mu voperovali trvalý kardiostimulátor namiesto dočasného, ktorý mu dali ešte v malajzijskej nemocnici.

Harald mal v posledných rokoch viacero zdravotných problémov, ale odmietol špekulácie o abdikácii. Povinnosti nórskeho kráľa sú výlučne reprezentatívne. Harald V. na trón nastúpil v roku 1991 po smrti svojho otca, kráľa Olafa V. Haraldovým nástupcom je jeho syn, 50-ročný korunný princ Haakan, ktorý v súlade s protokolom preberá kráľovské povinnosti aj počas každej choroby svojho otca.