Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Kráľovná Alžbeta II. vyjadrila podporu mainstreamovým médiám

Britská kráľovná Alžbeta II., archívna snímka. Foto: TASR/AP

Išlo o nezvyčajné ocenenie v čase, keď sú novinári mainstreamových médií obviňovaní zo šírenia falošných správ.

Londýn 5. októbra (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. v pondelok vyjadrila podporu tradičným médiám, ktoré podľa nej vykonávajú dôležitú verejnú službu, obzvlášť počas súčasnej pandémie nového koronavírusu.

Ako si všíma agentúra Reuters, išlo o nezvyčajné ocenenie zo strany 94-ročnej panovníčky v čase, keď sú novinári mainstreamových médií opakovane očierňovaní a obviňovaní zo šírenia falošných správ. S takýmito obvineniami prichádzajú aj niektorí svetoví lídri vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa.

"Pandémia COVID-19 opäť raz dokázala, akú dôležitú verejnú službu poskytujú uznávané spravodajské médiá, a to na celoštátnej aj regionálnej úrovni," uviedla Alžbeta II. v posolstve určenom členom asociácie britských spravodajských médií.

"Keď sa náš svet dramaticky mení, je nevyhnutné mať dôveryhodné a spoľahlivé zdroje informácií, najmä v čase, keď o našu pozornosť súperí toľko zdrojov," napísala kráľovná, ktorá sa spravidla nevyjadruje k politickým ani iným kontroverzným témam.

Vplyv sociálnych sietí na demokraciu, a najmä množstvo dezinformácií, ktoré kolujú medzi ich užívateľmi, sú v súčasnosti predmetom búrlivých diskusií v USA aj ďalších západných krajinách.