Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Alžbeta II. vo vianočnom posolstve vyzvala na zmierenie v Británii

Foto: YouTube.com

Kráľovná okrem iného v príhovore povedala, že si vyžiada čas, kým sa zhoja rozdiely v Škótsku po tohtoročnom referende.

Londýn 25. decembra (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. využila dnes svoje vianočné posolstvo, aby vyzvala na zmierenie v celom Spojenom kráľovstve a vyzdvihla prácu zdravotníkov bojujúcich s ebolou v západnej Afrike. Kráľovná povedala, že si vyžiada čas, kým sa zhoja rozdiely v Škótsku, kde sa tento rok uskutočnilo referendum o odtrhnutí od Británie a pochválil dosiahnutý pokrok pri riešení konfliktu v Severnom Írsku. Ako príklad hodný zapamätania spomenula vianočné prímerie z roku 1914.

"Čosi pozoruhodné sa stalo v tie Vianoce, presne pred 100 rokmi... Bez akéhokoľvek pokynu alebo príkazu sa prestalo strieľať a nemeckí a britskí vojaci sa stretli v Zemi nikoho. Fotografovali sa a vymenili si darčeky. Bolo to vianočné prímerie," citovala Alžbetu II. tlačová agentúra AP. Nemeckí vojaci spievali "Tichú noc" tak, aby ju počuli aj na britskej strane frontovej línie, uviedla.

"Tú koledu máme stále veľmi radi, je to dedičstvo vianočného prímeria a pripomienka pre nás všetkých, že aj na tých najmenej pravdepodobných miestach možno stále nájsť nádej," uviedla kráľovná, kým zaželala každému šťastné Vianoce.



Agentúra AP informovala, že kráľovná si sama píše svoj vianočný príhovor, ktorý nahráva v predstihu a televízie ho potom vysielajú v mnohých častiach sveta. Prvý vianočný príhovor mala kráľovná Alžbeta II. v roku 1952, vtedy ho ešte vysielal iba rozhlas.

Kráľovná s rodinou oslavovala Vianoce na vidieckom sídle Sandrigham v Norfolku. Členovia jej rodiny sa tam dnes zúčastnili na vianočnej omši v kostole a potom spoločne poobedovali. Bol tam aj jej vnuk, princ William s tehotnou manželkou Kate a synom Georgeom, ktorého však do kostola nezobrali. Kate komusi v kostole povedala, že by bol príliš hlučný.

Kráľovná Alžbeta s rodinou v pozadí odchádza z tradičnej vianočnej bohoslužby, 25. decembra 2014
Foto: TASR/AP
Chýbala aj manželka následníka trónu princa Charlesa, Camilla, ktorá tento mesiac utrpela bolestivé zranenie chrbta, uviedol kráľovský palác.

Kráľovná dorazila na aute, ostatní prešli do dedinského kostola zo sídla pešo. Ich cestu lemovali stovky ľudí, aj zo zahraničia, ktorí im priali všetko najlepšie. Jedna návštevníčka zo Španielska povedala reportérom, že požiadala princa Harryho, aby sa s ňou oženil, uviedla AP.