Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Alžbeta II. oslávila diamantové jubileum veľkou vojenskou prehliadkou

Britská kráľovná Alžbeta II. a vojvoda z Edinburghu sledujú slávnostnú vojenskú prehliadku na nádvorí hradu Windsor pri príležitosti osláv 60. výročia nástupu na trón 19. mája 2012. Foto: TASR/AP

Veľkolepá prehliadka za účasti vyše 2500 vojakov sa konala pred Windsorským zámkom, jednou z obľúbených rezidencii kráľovnej

Windsor 19. mája (TASR) - Tisíce príslušníkov britského námorníctva, armády a letectva sa dnes zúčastnili na slávnostnej vojenskej prehliadke pri príležitosti 60. výročia korunovácie kráľovnej Alžbety II.

Veľkolepá prehliadka za účasti vyše 2500 vojakov sa konala pred Windsorským zámkom, jednou z obľúbených rezidencii kráľovnej, vzdialenej asi 40 kilometrov východne od Londýna.

Panovníčka (86) sa vyše 800 metrov dlhému sprievodu vojakov prizerala z tribúny postavenej neďaleko zámku spolu s manželom princom Philipom a ďalšími členmi kráľovskej rodiny. Na záver slávnosti preletelo ponad Windsorský zámok 78 moderných i historických lietadiel a helikoptér.

Pred začiatkom prehliadky prešiel kráľovský pár autom cez mesto Windsor, na uliciach ktorého ho privítali zástupy nadšených divákov.

Na oslavy takzvaného diamantového jubilea britskej kráľovnej sa do Británie zišli panovníci z celého sveta. Na slávnostnom obede na Windsorskom zámku sa v piatok zišli monarchovia z 26 krajín.

Alžbeta II. nastúpila na britský trón 6. februára 1952. Oslavy jej diamantového jubilea vyvrcholia začiatkom júna, keď sa pripravuje slávnostný sprievod lodí po rieke Temža v Londýne a koncert v Buckinghamskom paláci. Organizátori očakávajú obrovský záujem britskej verejnosti, podobne ako tomu bolo v roku 2002 pri oslavách 50. výročia Alžbetinho panovania.