Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Kráľovskú kryptu v Laekene mimoriadne sprístupnia pre verejnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Andrej Galica

V kráľovskej krypte sa okrem iných nachádzajú aj telá kráľa Leopolda I., jeho manželky Lujzy Orleánskej, kráľa Alberta I. či kráľa Leopolda III.

Brusel 28. júla (TASR) - Belgická kráľovská krypta v Kostole Panny Márie v bruselskom Laekene bude v pondelok pri príležitosti výročia úmrtia kráľa Baudouina I. výnimočne sprístupnená verejnosti. Informoval o tom v piatok webový denník The Brussels Times s odvolaním sa na vyhlásenie belgického kráľovského paláca.

Badouin I., ktorý zomrel pred 30 rokmi (31. júla 1993) vo veku 62 rokov na následky infarktu, bol zároveň posledným panovníkom koloniálneho Belgického Konga. Známym sa stal aj pre svoje silné náboženské presvedčenie a altruizmus.

Na pamiatku jeho úmrtia bude kráľovská krypta - nachádzajúca sa v obytnom predmestí Laeken v severozápadnej časti Bruselu - krátko otvorená pre verejnosť v pondelok 31. júla od 14.00 h do 17.00 h, aby hostia mohli navštíviť jeho hrob a vzdať mu úctu.

V kráľovskej krypte sa okrem iných nachádzajú aj telá kráľa Leopolda I., jeho manželky Lujzy Orleánskej, kráľa Alberta I. či kráľa Leopolda III.

Krypta v tomto novogotickom kostole bude najbližšie otvorená pre návštevníkov aj 29. augusta, 25. septembra, 1. októbra, 1. novembra, 15. novembra a 5. decembra v rovnakých hodinách.