Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Krátke profily zakladateľov Európskej únie

Na archívnej snímke Konrad Adenauer Foto: TASR/AP

Prečítajte si, kto všetko sa pričinil o vznik Európskej únie.

Bratislava 28. júna (TASR) - Krátke profily osobností, ktoré sa zaslúžili o vznik Európskej únie.



KONRAD ADENAUER 
(5. január 1876, Kolín nad Rýnom, Nemecké cisárstvo – 19. apríl 1967, Bad Honnef, Spolková republika Nemecko)

Prvý kancelár Spolkovej republiky Nemecko (SRN) stál na čele novovytvoreného štátu od roku 1949 do roku 1963. Zmenil viac než ktokoľvek iný tvár povojnového Nemecka a európsku históriu.

Základným kameňom Adenauerovej zahraničnej politiky bolo zmierenie s Francúzskom. S francúzskym prezidentom Charlesom de Gaullom dosiahli historický zvrat: v roku 1963 bývalí úhlavní nepriatelia Nemecko a Francúzsko podpísali zmluvu o priateľstve, ktorá sa stala míľnikom na ceste k európskej integrácii.

JOSEPH BECH 
(17. februára 1887, Diekirch, Luxembursko - 8. marca 1975, Luxemburg, Luxembursko)

Joseph Bech bol luxemburský politik, ktorý na začiatku 50. rokov 20. storočia stál pri zrode Európskeho spoločenstva uhlia a ocele. Na konci 50. rokov 20. storočia sa stal hlavným architektom európskej integrácie.

Práve spoločné memorandum krajín Beneluxu viedlo v júni 1955 k usporiadaniu konferencie v talianskej Messine, na ktorej sa pripravili podmienky na založenie Európskeho hospodárskeho spoločenstva.

JOHAN WILLEM BEYEN 
(2. mája 1897, Utrecht, Holandsko - 29. apríla 1976, Haag, Holandsko)

Medzinárodný bankár, obchodník a politik Johan Willem Beyen v polovici 50. rokov 20. storočia znovu naštartoval proces európskej integrácie tzv. Beyenovým plánom.

Beyen patrí k menej známym členom skupiny zakladateľov EÚ. Jeho priatelia ho obdivovali pre osobitý šarm, orientáciu na medzinárodnej scéne a spoločenský talent.

WINSTON CHURCHILL 
(30. novembra 1874, Blenheim Palace, Spojené kráľovstvo - 24. januára 1965, Londýn, Spojené kráľovstvo)
sir Winston Leonard Spencer Churchill
Foto: TASR/AP

Winston Churchill, bývalý vojenský dôstojník, vojnový spravodajca a britský ministerský predseda v rokoch 1940 až 1945 a 1951 až 1955, bol jedným z prvých, ktorí vyzývali na vytvorenie „Spojených štátov európskych“. Po skúsenostiach z druhej svetovej vojny bol presvedčený, že len zjednotená Európa dokáže zaručiť mier. Jeho cieľom bolo odstrániť raz a navždy európsky nacionalizmus a spory vedúce k vojnám.

ALCIDE DE GASPERI
(3. apríla 1881, Pieve Tesino, Taliansko - 19. augusta 1954, Borgo Valsugana, Taliansko)

Od roku 1945 do roku 1953 formoval Alcide de Gasperi v úlohe predsedu vlády a ministra zahraničných vecí domácu a zahraničnú politiku povojnového Talianska.

Neustále podporoval iniciatívy smerujúce k zjednoteniu západnej Európy, podieľal sa na realizácii Marshallovho plánu a na budovaní úzkych hospodárskych zväzkov s ostatnými európskymi krajinami, najmä s Francúzskom.

WALTER HALLSTEIN - diplomatická sila poháňajúca európsku integráciu
(17. novembra 1901, Mainz, Nemecko - 29. marca 1982, Stuttgart, Nemecko)

Walter Hallstein bol prvým predsedom Európskej komisie (v rokoch 1958–1967), oddaným Európanom a odhodlaným zástancom európskej integrácie.

Hallstein sa ako predseda Európskej komisie usiloval o rýchlu realizáciu spoločného trhu. Jeho obrovské nadšenie a schopnosť presviedčať podporili vývoj integrácie aj po uplynutí jeho funkčného obdobia. Rýchlosť integrácie počas jeho mandátu sa stala legendárnou.

SICCO MANSHOLT 
(13. septembra 1908, Ulrum, Holandsko - 30. júna 1995, Wapserveen, Holandsko)

Sicco Mansholt bol farmár, člen holandského odboja počas druhej svetovej vojny, národný politik a prvý európsky komisár pre poľnohospodárstvo. Na základe jeho myšlienok sa vytvorila spoločná poľnohospodárska politika Európskej únie, jedna z najvýznamnejších politík od jej založenia.

Ako očitý svedok hrôz holandského hladomoru na konci druhej svetovej vojny bol presvedčený, že Európa musí byť sebestačná a že všetkým jej občanom sa musí zabezpečiť stabilný prísun potravín za dostupnú cenu.

JEAN MONNET - zjednocujúci činiteľ pri zrode Európskej únie
(9. novembra 1888, Cognac, Francúzsko - 16. marca 1979, Paríž, Francúzsko)

Francúzsky politický a hospodársky poradca Jean Monnet zasvätil život myšlienke európskej integrácie. Bol inšpiráciou pre Schumanov plán, v ktorom sa predpokladalo zlúčenie západoeurópskeho ťažkého priemyslu.

Monnet pochádzal z francúzskeho Cognacu. V 16 rokoch odišiel zo školy a začal cestovať po svete, najskôr ako predajca koňaku a neskôr ako bankár. Počas oboch svetových vojen zastával vysoké funkcie v oblasti koordinácie priemyselnej výroby vo Francúzsku aj vo Veľkej Británii.

ROBERT SCHUMAN - architekt projektu európskej integrácie
(29. júna 1886, Luxemburg, Luxembursko - 4. septembra 1963, Scy-Chazelles, Francúzsko)

Štátnik Robert Schuman, vzdelaním právnik a francúzsky minister zahraničných vecí v rokoch 1948-1952 sa považuje za jedného zo zakladateľov zjednotenej Európy.

V spolupráci s Jeanom Monnetom pripravil medzinárodne uznávaný Schumanov plán, ktorý zverejnil 9. mája 1950. Tento deň sa považuje za zrod Európskej únie. Navrhol spoločnú kontrolu výroby uhlia a ocele, najdôležitejších surovín pre zbrojársky priemysel. Základná myšlienka spočívala v tom, že ak niekto nemá kontrolu nad výrobou uhlia a ocele, nie je schopný viesť vojnu.

PAUL-HENRI SPAAK  - európsky vizionár a talentovaný presvedčovateľ
(25. januára 1899, Schaerbeek, Belgicko - 31. júla 1972, Braine-l’Alleud, Belgicko)

Dlhá politická kariéra európskeho štátnika, Belgičana Paula-Henriho Spaaka, si zaslúži plné uznanie.

Spaak bol vedúcou osobnosťou pri príprave obsahu Rímskej zmluvy. Na konferencii v talianskej Messine v roku 1955 ho šesť zúčastnených vlád ustanovilo za predsedu pracovného výboru, ktorý zmluvu pripravoval.

ALTIERO SPINELLI - neústupný federalista
(31. augusta 1907, Rím, Taliansko - 23. mája 1986, Rím, Taliansko)

Taliansky politik Altiero Spinelli bol jedným z otcov Európskej únie. Bol poprednou osobnosťou, ktorá sa zúčastnila na vypracovaní konečného návrhu Zmluvy o federálnej Európskej únii v Európskom parlamente – takzvaného Spinelliho plánu. Návrh v roku 1984 prijal prevažnou väčšinou Európsky parlament a v 80. a 90. rokoch 20. storočia významne inšpiroval upevnenie zmlúv EÚ.