Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Krátkodobým šéfom gréckeho parlamentu sa stal exminister vnútra

Grécky parlament ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zákonodarný zbor by však mal byť rozpustený v priebehu 48 hodín, keďže krajinu čakajú nové predčasné voľby, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na parlamentné zdroje.

Atény 18. mája (TASR) - Za predsedu gréckeho parlamentu, ktorý vzišiel z nedávnych volieb, zvolili dnes bývalého ministra vnútra Vyrona Polydorasa.

Zákonodarný zbor by však mal byť rozpustený v priebehu 48 hodín, keďže krajinu čakajú nové predčasné voľby, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na parlamentné zdroje. Politické strany sa totiž v uplynulých dňoch nedokázali dohodnúť na zostavení novej vlády.

Tristo poslancov, ktorí zastupujú sedem politických subjektov, zložilo poslanecký sľub vo štvrtok.

Voľby zo 6. mája skončili patovou situáciou, keď tábor stúpencov zahraničnej finančnej pomoci a úsporných opatrení, ako aj ich odporcov nedokázal získať v parlamente nadpolovičnú väčšinu hlasov.

Dočasná úradnícka vláda má doviesť Grécko k novým voľbám určeným na 17. júna. Kabinet vedie 67-ročný sudca Panajotis Pikrammenos.

Neschopnosť dohodnúť sa na vytvorení vlády otriasla finančnými trhmi vo svete a opäť vyvolala otázky, či Grécko zostane členom eurozóny.