Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Dodávky smrtiacich zbraní by neprispeli k stabilite Ukrajiny

Veľký Kremeľský palác v Moskve, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident oznámil, že Senát amerického Kongresu schválil návrh zákona o vojenských výdavkoch, ktorý počíta s pridelením 500 miliónov USD na podporu Ukrajiny v oblasti bezpečnosti a obrany.

Moskva 19. septembra (TASR) - To, či Spojené štáty udelia pôžičku Ukrajine, je bilaterálnou záležitosťou oboch krajín. A pokiaľ ide o americké dodávky smrtiach zbraní Kyjevu, takéto rozhodnutie neprospeje pri riešení konfliktu na juhovýchode Ukrajiny, reagoval dnes hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes oznámil, že Senát amerického Kongresu schválil v pondelok návrh zákona o vojenských výdavkoch, ktorý počíta s pridelením 500 miliónov dolárov (približne 416 miliónov eur) na podporu Ukrajiny v oblasti bezpečnosti a obrany.

"Po prvý raz na legislatívnej úrovni sa navrhuje poskytnúť Ukrajine obranné prostriedky ako radary protivzdušnej obrany a námorné radary, námorné prostriedky proti mínam a lode pobrežnej ochrany," uviedol Porošenko.

Podľa neho zákon okrem toho schvaľuje aj dodávky smrtiacich obranných zbraní pre Ukrajinu.

Ako informovala agentúra TASS, Dmitrij Peskov k 500 miliónom dolárov pre Ukrajinu poznamenal, že "ide len o Porošenkovo vyhlásenie, americká strana nezverejnila v tomto bode žiadne vyhlásenia".

Senát amerického Kongresu schválil návrh zákona, ktorý schvaľuje vojenské výdavky vo výške 700 miliárd dolárov (približne 586 miliárd eur). Legislatívna norma vyčleňuje 640 miliárd dolárov (približne 535 miliárd eur) na základný rozpočet Pentagónu a 60 miliárd dolárov (50 miliárd eur) na vojenské operácie, napríklad v Afganistane.

Takzvaný National Defense Authorization Act (NDAA) je federálny zákon, ktorý špecifikuje najmä rozpočet a výdavky amerického ministerstva obrany. Tento zákon sa schvaľuje raz za fiškálny rok a vždy sa líši podľa aktuálnej situácie.

Snemovňa reprezentantov už v júli prijala svoju vlastnú verziu zákona. Obe komory sa teraz musia dohodnúť na kompromise. Následne zákon dostane na podpis prezident Donald Trump.